Gala Dalí és Amanda Lear

3905_pag_108_6_800.JPG

Dalí és Gala; Forrás: Salvador Dalí Foundation

Gala Dalí 1894. szeptember 7-én született Oroszországban, Elena Diakonova néven. A jómódban felnőtt lányt 18 évesen tüdőbaj kínozta, ezért a szülők egy moszkvai orvos tanácsára egy svájci szanatóriumba küldték. Itt ismerkedett meg a francia származású Paul Éluarddal, akit nyomban elvarázsolt a lány szépsége és feltűnő orosz akcentusa. Paul éveken át udvarolt Galának, majd 1917 februárjában Párizsban összeházasodtak. Kapcsolatukból leánygyermek is született, azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Gala anya és feleség szerepre egyaránt alkalmatlan. Gala - férje tudtával - éveken át szerelmi viszonyt tartott fenn Ernst Max festővel, majd később az asszony életében számtalan jelentéktelen szerető váltogatta egymást. Gala 1929-ben Spanyolországban ismerte meg Salvador Dalít, aki beleszeretett a nála 10 évvel idősebb, kicsapongó életet élő férjes asszonyba. Éluard, aki mindvégig tudott felesége összes kalandjáról, meg volt győződve arról, hogy Gala és a festő kapcsolata nem lesz hosszú életű. Ebben azonban tévedett, és Paul sohasem tudta feldolgozni, hogy neje az ifjú festő miatt örökre elhagyta. Salvador Dalí és Gala Éluard 1934-ben a párizsi spanyol konzulátuson házasodott össze. Dalí festett, Gala pedig intézte a könyvelést és a titkárnői feladatokat.

Gala volt a nőiesség maga: vonzó, csábító és titokzatos. Királynői tartásával, visszafogottságával, hipnotikus tekintetével maga volt a szexualitás. Mindez műveltséggel és kulturáltsággal párosulva még izgalmasabbá tette. Gala már Dalí előtt is jó néhány művészt megbabonázott és inspirált, szüksége volt arra, hogy csodálják, imádják - akkor is, ha közben épp férjnél volt. Dalí a megismerkedésükkor még teljesen ismeretlen volt, nem élt fényűző életet, az apja tartotta el, nem igazán kimagasló életszínvonalon. Ekkoriban a festő rossz pszichés állapotban volt, kényszerképzetek gyötörték, állandó depresszió kínozta, ami félelmetes nevetőgörcsökben csúcsosodott ki. Gala volt az egyetlen ember, akinek Dalí meg tudott nyílni. Amikor Dalí apja megtudta, hogy fia egy férjes asszonnyal folytat viszonyt, elkergette őket a házából. Így a pár a festményekért kapott pénzen Port-Lligatban vett egy víz-, villany- és fűtés nélküli viskót. Itt éltek szegényesen, egészen Gala asztmás köhögő rohamainak kiújulásáig.

Az asszony többek közt betegségére hivatkozva tudta rávenni a festőt, hogy utazzanak Párizsba. Amíg Dalí festett, addig ő házalt a képekkel - vajmi kevés eredménnyel. Ám végül egy nagyobb megrendelés vetett véget életük siralmas és nehéz szakaszának, és lehetővé tette, hogy a festő visszavonulhasson szeretett falujába. Gala tisztában volt vele, hogy ez a kapocs elengedhetetlen Dalí lelki egyensúlyához, ezért önkéntes száműzetésbe vonultak a világ végére. De azt is tudta, hogy egy ilyen tehetséges festőnek tévedés lenne teljes izoláltságban élnie. Ezért beteg tüdejére hivatkozva a hideg hónapokra rendszeresen felcsalta Dalít a francia fővárosba, ahol tárt karokkal fogadták őket a felsőbb körökben.

A festő egészen élete végéig meg volt arról győződve arról, hogy az asszony gyógyította ki őt az őrületéből. Ennek a két embernek megdöbbentő szimbiózisa egy fél évszázadon keresztül, egészen Gala 1982-ben bekövetkezett haláláig tartott. Az asszony, annak ellenére, hogy első házasságából volt egy leánya, minden vagyonát a festőre hagyta. Gala halála után Dalí egészsége megrendült, több alkalommal szándékosan éheztette magát, és nem vett magához folyadékot, abban a reményben, hogy így meg tudja ölni magát, de még több év szenvedés várt rá, végül a szíve vitte el. 84 esztendős korában Figueresben temették el, ott ahol született.

cdbdf22452381e1397ff5e059c251985.jpgSalvador Dalí és Amanda Lear; Forrás: Pinterest

A '60-as években Dalí megismerkedett Amanda Learrel, s ez felborította az addig pompásan működő, kölcsönös megbecsülésen és bizalmon alapuló házasságát. A festő a hetvenes-nyolcvanas évek underground, majd diszkóikonjával, Amanda Learrel egyajta "spirituális házasságban" (idézet Steiner Kristóftól) élt. Amanda édesapja francia–angol, édesanyja orosz származású. A lány Franciaországban és Svájcban nevelkedett. Mire nagykorú lett, az angol és francia mellett beszélt németül, olaszul és spanyolul. Aztán Párizsban, majd Londonban tanult festészetet. Fiatal lányként természetesen nem vetette meg a szórakozást sem, egzotikus megjelenésének köszönhetően a londoni éjszakai klubélet kedvelt alakja lett. Közeli kapcsolatba került a Rolling Stones fiatalon elhunyt tagjával, Brian Jonessal is. Londonban figyelt fel rá Catherine Harlé, egy neves modellügynökség vezetője. Amanda 1965-ben tért vissza Párizsba, ahol modellként kezdett dolgozni. Ott találkozott a világhírű festőművésszel, aki felkérte, hogy legyen állandó modellje. Kapcsolatuk mintegy másfél évtizedig tartott. Dalí volt, aki a reklám érdekében később elterjesztette múzsájáról, hogy valójában férfi. Ezt Amanda számos aktfotósorozattal igyekezett cáfolni. A szürrealista alkotó és Amanda Lear közötti 18 évig tartó szoros kapcsolat alatt Dali sok vásznán megörökítette a múzsájának tekintett Amandát. 

Gala és Dalí, az egymással mindvégig bensőséges viszonyban álló házaspár - néhány évi különélés után - végül 1976-ban Púbolban ismét összeköltözött.

FOLYT. KÖV.!

Források: Wikipedia; she.hu; ng.hu; life.hu; Pinterest;