Híres feleség: Jovanka Broz

fotografija_jovanke_broz_crnaobela_6.jpg Forrás: Wikipedia;

"Jobban szerette a nőket, mint Nagy Szulejmán szultán" - mondta Jovanka Broz férjéről, Josip Bros Titóról. Az idős hölgy arra utalt, hogy sok muszlimhoz hasonlóan Titónak is négy felesége volt, bár nem egyszerre. Életrajzírói a négy feleség mellett számtalan szeretőről és 17 gyermekéről tudnak.

Jovanka Budisavljevic likai (Horvátország délnyugati hegyes vidéke a Plitvicei tavakkal) fiatal szerb partizánlány első pillantásra beleszeretett a nála 32 évvel idősebb Titóba. A második világháborút együtt harcolták végig. Jovanka az őrnagyi rangig vitte a marsall személyi titkárságán. Tito egyik bizalmasának feljegyzése szerint Jugoszlávia vezetője bizonytalan volt, hogy elvegye-e feleségül Jovankát. Attól tartott, hogy egy olyan nő, aki soha nem olvasott egyetlen könyvet sem, nem járt kiállításokra és koncertekre, nem tudna megfelelő first lady lenni, nem lenne képes külföldi diplomatákkal és uralkodókkal megfelelő módon beszélgetni, esetleg szégyent hozna a férjére és országára. Jovanka valóban csak később, már Tito feleségeként tanulta meg az etikettet és a protokollt. Ennek ellenére méltó társa volt Jugoszlávia örökös elnökének.

Jovanka és Tito között a kapcsolat igazából akkor vált szorossá, amikor a lány 1947-ben elkísérte Titót Szlovéniába egy sérvműtétre. Szerelmüket sokáig titkolták, mígnem 1952-ben a nyilvánosság kizárásával összeházasodtak. Ekkor Jovanka 28 éves volt, Tito 60. Az asszony ideális feleségnek tűnt, az első időben nem ártotta magát a politikába, nem vágyott közéleti szerepre, rajongott viszont a briliánsokért és a szőrméért. A magas, csinos, fekete hajú nő ikonná vált a régió országaiban, széles mosolyát - amellyel mindenkit lefegyverzett - a nép "jugó-mosolynak" hívta. Elnökfeleségként levetette a partizánruhát, és Rotschild Klára budapesti divatszalonjában készíttette öltözékét, ahol állítólag volt egy próbababa a méreteivel, amelyeket az évek során folyamatosan módosítottak. Szépségének adóztak azzal is, hogy temetésén gyászzene helyett a La bella ciao című dal szólt.

jovanka_broz_ivica_dacic_rasim_ljajic.jpg                    Forrás: Wikipedia;

A Jovanka Broz, Tito társuralkodója című könyvben Aleksandar Matunovic, a volt elnök orvosa azt írta, hogy Jovankát hamar megrészegítette a hatalom, és mindenbe beleszólást követelt. Vasmarokkal irányította az elnöki rezidenciát. Minden hivatalos látogatáson, minden döntéshozásban részt vett, tanácsokat adott férjének. Amikor Tito hetvenéves lett, többen is úgy gondolták, hogy ideje nyugdíjba vonulnia, ő viszont továbbra is Jugoszlávia elnöke akart maradni - írta Matunovic. A politikai ellenfelek mellett Jovanka is szerette volna folytatni azt, amit Tito elkezdett. Úgy gondolta, hogy a vezér halála után ő veheti át a helyét. Első, egyben utolsó önálló lépése a vesztét is okozta. Egyesek szerint az asszony 1976-ban a hadsereg néhány szerb tábornokával találkozott, és az egyre többet betegeskedő Tito félreállítását tervelte ki, ám a „trónkövetelők” rossz szemmel nézték a feleség ambícióit, és ügyes intrikákkal Jovanka ellen fordították Titót. Az igazságról feleség és férj egyaránt hallgatott. Az asszony azonban olyan hirtelen tűnt el a politikai életből, mint amilyen gyorsan berobbant oda. 1977-ben a norvég miniszterelnök Belgrádba érkezésekor még ott volt férje oldalán, az elutazás előtt azonban már eltűnt a nyilvánosság szeme elől. Jovanka házi őrizetbe került, és nem is találkozhatott többé Titóval annak 1980-ban bekövetkezett haláláig. Az asszony 33 évvel élte túl férjét, 2013-ban hunyt el Belgrádban.

FOLYT. KÖV.!

Források: wikipédia ; mult-kor.hu; hvg.hu ; origo.hu;