Ikonikus italok: Bloody Mary

letoltes_28.jpg

Forrás: omk.hu

Mára az egyik kedvenc nyári koktélomnak, a Bloody Mary eredetének jártam utána. Az ital történetét egyrészt létező történelmi személyiségekkel hozzák összefüggésbe, másrészt több rémlegenda is fűződik hozzá.

250px-the_magdalen_national_gallery_london.jpg

Tudor Mária; forrás: wikipedia

Két királynő is szóba hozható az ital történetével, az egyik VIII. Henrik lánya, Tudor Mária. I. Erzsébet nővére, apjuk halála utána harmadikként került Anglia trónjára. Öccse, Eduárd, mivel gyermektelen maradt, megszegve apja végrendeletét Lady Jane Greyt nevezte ki utódjának. A fiatal lány kilenc napig uralkodhatott csak, a jogos trónörökös, Mária kivégeztette, férjét pedig a Towerbe vetette. Mary katolikus volt, éppen ezért rengeteg protestáns halálért volt felelős, akiket a nő máglyahalálra ítélt. Máriát egész életében végigkísérték véres tettei a protestánsok, később pedig húga, Erzsébet ellen. Kemény fellépései miatt ráaggatták a Bloody Mary (Véres Mária) gúnynevet. Ő is gyermektelenül halt meg, sok vetéléssel és álterhességekkel.

mary_queen_of_scots_after_nicholas_hilliard.jpg

Stuart Maria; forrás: wikipedia

A másik királynő, akihez a történet még közvetve köthető, I. Erzsébet unokatestvére, Stuart Mária, a skótok királynője. Mivel fenyegetést jelentett Erzsébet számára és a trónra, Erzsébet a Fotheringay-kastélyba záratta. A nő majdnem két évtizedes fogsága alatt a katolicizmus jelképévé és megannyi sikertelen, Erzsébet elleni merénylet résztvevőjévé vált. Az egyik titkos levele, melyben elfogadta unokatestvére meggyilkolását, Erzsébet tudomására jutott, és érdekből kivégeztette Máriát.

Ezen túl rengeteg  legenda is  létezik Bloody Mary eredetével kapcsolatban (bár sokan úgy gondolják, hogy Tudor Mary áll legközelebb az igazsághoz):

Kamasz körökben is ismert Bloody Mary legendája. Tipikusan ottalvós buliban, táborokban mesélt rémtörténet, amely a legrégibb női szellemről szól. A legenda sok változatban terjedt el, és a szellem megidézése többféleképpen elérhető. A megidézéséhez szükség van egy sötét szobára és abban egy tükörre, ami előtt háromszor kimondják a megfelelő kulcsszavakat, amielyeknek szintén rengeteg változata létezik: „Bloody Mary”, ” Mary Jane”, „Mary Wothington”, „Kathy, gyere elő!”, „Hiszek Mary Worth-ben!”, „Bloody Mary, nálam van a csecsemőd!”, „Bloody Mary, én öltem meg a gyermeked”.

A legendák közül az első Mary Worthington története: A 19 éves fiatal lány Indianában, Fort Wayne-ben lakott, és arról álmodozott, hogy nagy színésznő válhat belőle. A gyönyörű lányt otthonában meggyilkolták, állítólag március 29-én. Támadója kivájta a szemeit, de Marynek még halála előtt sikerült a tükörre vérrel felírnia a T-R-E anagrammát. A nyomok Trevor Sampson sebészhez vezettek, de tettét bizonyítani sohasem tudták.

Egy másik változatban Mary özvegyasszony volt, aki maga ölte meg gyermekét, vagy elvetélt és álterhességei miatt szüntelen keresi a meg nem született csecsemőjét.

A legendát ezekkel a történelmi, illetve kitalált történetekkel szemben egy létező angolszász hagyomány ihlette. Ahogy nekünk is megvannak népi szokásaink, babonáink, mint például a jól ismert „Luca széke”, Bloody Mary történetét is egy házassági hiedelem ihlette. A fiatal lánynak, kinek esedékes a férjhez menetele, gyertyával a kezében fel kell lassan mennie a sötét emeletre, ahol meg kell állnia a tükör előtt, és abban megláthatja jövendőbelije arcát; ám, ha egy koponya jelenik meg, a lány vagy kedvese még a házasság előtt halálát fogja lelni.

A különböző eredettörténeteknek köszönhetően a legenda Bloody Bones és Hell Mary címen is elterjed. A különböző megszólításokhoz más és más halálnemek tartozhatnak, illetve a szellem viselkedése is eltérő lehet. Van, hogy csak áll a tükörben, majd eltűnik; ha a nyakát vakargatja, abban a pillanatban meghal áldozata; ha kissé idegesnek tűnik, elrántja megidézőjét a tükrök világába. Bloody Mary jövendőmondó tulajdonsággal is rendelkezhet, és lehetőséget tud biztosítani, hogy egy hozzánk tartozóval felvegyük a kapcsolatot.

***

Egy amerikai tudós, Dr. Neil Da Costa szerint a Bloody Mary a legösszetettebb kevert ital a világon. Édes, sós, savanyú és umami* keveredik benne, egyedül a keserű ízt nélkülözi. A jelenleg elfogadott hivatalos recepthez (lásd lent) hasonlót először Fernand Petiot készített 1921-ben, a párizsi New York Barban, viszont a vodka és a paradicsom kombinációja elsőként George Jessel komikus fejéből pattant ki.

ÖSSZETEVŐK:

4,5 cl vodka 

9 cl paradicsomlé

1,5 cl citromlé

2-3 öntet Worcestershire- vagy Tabasco-szósz(ízlés szerint)

Zellersó (ízlés szerint)

Bors (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉSE:Az összetevőket long drinkes pohárba töltjük, majd bárkanállal jól megkeverjük. A fűszeres italokat - így a Bloody Maryt is - illik egy shotos pohárnyi vízzel együtt szervírozni, a fűszerezést pedig át lehet engedni a vendég számára.

DÍSZÍTÉSE: Zellerszál és citromkarika, szívószál. (A zellerszál elhagyható. Ez a díszítés egyébként az 1960-as évekből származik, amikor is a chicagói Ambassador Hotel Pump Room bárjában az egyik vendég keverőpálca helyett zellerszállal keverte meg italát.)

FAJTÁJA: Long drink (pick me up drink - erős fűszerezésű ital, másnaposság ellen) Az italnak rengeteg receptvariációja van.

 

 

* Az umami  az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben. a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban. A nátrium glutamát (adalékanyag) is képes az umami kiváltására. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik. Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak.

FOLYT. KÖV.!

Források: Wikipedia; bizzarium.com; creepyshake.com; YouTube;