Híres feleség: a magyar származású Safiya Kadhafi

safia-farkash-e9f76653-a02e-4e98-bfbd-38e34a78afb-resize-750.jpeg

Forrás: https://alchetron.com/Safia-Farkash

Őszintén szólva sosem érdekeltek azok a pletykák, amelyek arról szóltak, hogy kinek ki a felesége vagy más hozzátartozója, emiatt aztán újdonságnak számított, hogy Moammer Kadhafi líbiai diktátor második felesége magyar származású, aki Farkas Zsófia (1952) néven látta meg a napvilágot Hercegovina fővárosában, Mostarban, horvát anya és magyar apa gyermekeként. Nagyapja, Farkas János tanfelügyelő volt Boszniában, a Monarchia idején. Fáradhatatlanul publikált a boszniai pedagógiai folyóiratban, és ennek köszönhetően tudományos munkássága fennmaradt.

A helyi lakosság előtt sem ismert történetnek a tuzlai rádió munkatársai jártak utána. A szépséges Zsófia a mostari kórházban volt ápolónő, és ott ismerte meg Kadhafit, amikor a fiatal líbiai katonatiszt az ottani katonai bázison vett részt kiképzésen. A hatvanas években ugyanis Tito Jugoszláviájában tömegesen képeztek ki harmadik világbéli országok katonatiszteket. A líbiai vezető hivatalos biográfiájában is elismerte a mostari továbbképzést, azonban felesége származását teljes titokban tartotta. Barbara Walters amerikai televíziós újságíró, aki többször készített interjút Kadhafival, szerint Safiyát sokáig azért dugdosták a nyilvánosság elől, mert nem tudott jól arabul, és kiderült volna, hogy külföldi. Safiya aztán idővel beletanult a szerepébe, ám a komolyabb protokolláris eseményeken később is csak ritkán szerepelt. Vidéki utakat tett, kocsik hadából álló konvoja gyakran feltűnt a sivatagban, amint az ott élő törzseket látogatta, valamint gyakran járt Európában, Bécsbe és Párizsba vásárolgatni.

Kadhafi 1970 vagy 1971-ben vette feleségül Zsófiát/Safiyat, aki 7 gyereket (6 fiút és 1 lányt) szült a vezérnek. 2011 elejéig királyokat irigységbe kergető luxusban élt Tripoliban, ahonnan augusztusban a felkelők elől menekült a szomszédos Algériába, lányával, két fiával és unokáival. Férjét és legkisebb három fiát meggyilkolták a felkelők, egy másik fia pedig fogságba esett. Kadhafinéről a férje rendszerét elsöprő líbiai forradalom nyomán derült ki a valóság. Férje 42 éves uralma idején az egyetlen hivatalos verzió szerint Safiya Farkash el-Barassi Kelet-Líbia legelőkelőbb beduin törzséből származott, s ápolónőként ismerte meg valamikor a hatvanas évek vége felé autóbaleset nyomán kórházba került Moammer Kadhafit. A diktatúra idején nyilván senkit sem zavarhatott, hogy az asszonynak soha nem került elő egyetlen arab rokona sem, "szülővárosában" még csak nem is hallottak róla. Az arab nyelvben fölöttébb idegen hangzású Farkash neve sem kelthetett feltűnést. Végül is a vezér, „Afrika királyai királyának” felesége még az arab világban szokásosnál visszavonultabban élt, 40 évig állandóan kerülte a nyilvánosságot, még a hatalom legbelsőbb köre, a vezér legközvetlenebb munkatársai sem ismerték.

e5704123d72a1d6738b62fc4b81b8d24.jpg

Forrás: br.pinterest.com

Az arab nacionalizmus bajnoka, az iszlám élharcosa képhez aligha illett volna az európai keresztény, horvát–magyar feleség. Ezért fabrikálták Farkas Zsófia számára a kelet-líbiai előkelő beduin származást, az asszony pedig kerülte a nyilvánosságot, hiányos arab nyelvtudása nyilván feltűnt volna. 

30 milliárd dollárra becsült személyes vagyonával – beleértve 20 tonna aranyat – Safya a világ egyik leggazdagabb asszonya. Hollétéről meglehetősen ellentmondó híreket találtam. A forradalom után Algériába menekült, de hogy onnan hová, arról több verzió él a köztudatban. Az egyik, hogy három gyerekével egy horvátországi kisvárosban telepedett le, közel ahhoz a területhez, ami ma is megosztott a horvátok és bosnyákok közt. Állítólag horvát állampolgárságért is folyamodott, arról azonban, hogy megkapta volna, nincsenek információim. Egy másik hír szerint Tunéziában, Djerba szigetén él lányával Aisaval.

FOLYT. KÖV.!

Források: wikipedia; nyugatijelen.com; index.hu; nlcafe.hu;