Megtanulható-e a Parkinson-kórral való együttélés?

Egy gyakorló Parkis tapasztalatai

images.jpgForrás: news.medical.net

Úgy érzem, eljött az idő, hogy az én igazi, "testi-lelki" társamról írjak egy kicsit. Szegény férjem, eddig azt hitte, hogy ő az. És bizonyos tekintetben igaza van, hiszen őt én választottam, a másik, a mai szösszenetem szereplője esetében fordítva történt. Ő választott ki engem, és úgy tűnik "holtomiglan" együtt fogunk élni. És nem mindegy, hogyan. Örök birkózás az életünk, van amikor ő kerekedik, felül, van, hogy én. De én küzdök, ahogy csak tudok. Ezt a kéretlen koloncot én csak Parkinak hívom. Elsőként James Parkinson (1755–1824) írta le, ezért róla nevezték el Parkinson-kórnak. Az agytörzsi ganglionok károsodása miatt alakul ki. Az agyban a finom mozgásokat irányító bazális ganglionok mennek tönkre, és csökken a fő ingerületátvivő anyag, a dopamin termelődése is. A kór oka többnyire ismeretlen, bár idegrendszeri fertőzéseken és egyéb degeneratív betegségeken kívül gyógyszerek is okozhatják, pl. antidepresszánsok.

Az Aarhus Egyetem, illetve a hozzá tartozó kórház kutatóinak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kór oka a gyomor-bélrendszerben rejlik, és a betegség a bolygóidegen keresztül jut el az agyba. Három fő tünete a nyugalmi remegés (tremor), az izommerevség (rigiditás) és a meglassultság (bradikinézia). Egyéb tünet a kenőcsös arc (seborrhoea), csökkent arcmimika (hipomimia). Későbbi stádiumban tartási instabilitás, vérnyomásesés is előfordulhat. A beteg számára a mozgások elkezdése, a felállás, elindulás a legnehezebb. A betegség gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassu­lásával.

Ez a "gyönyörűség" jelentős változásokat okoz az életünkben. Vannak “jó” és “rossz” napjaink, lesznek szomorú, frusztrált, bizonytalan és ingerlékeny időszakok. Fontos, hogy akkor se hanyagoljuk el magunkat, amikor kvázi tele van a hócipőnk. Ha a szomorúságunk mélyül, tartós, akkor gyanús, hogy deprimáltak vagyunk. A depresszió jelei közé tartozik az alvászavar, a koncentrációs problémák, a testsúlyvesztés, illetve a testsúly gyarapodása, az ingerültség és a pánikroham, ha ezekből többet tapasztalunk magunkon, IRÁNY AZ ORVOS! Ha felmerül a depresszió gyanúja, feltétlen szakemberhez kell fordulni. Nekem bevált. Tudom, hogy nagy bátorság kell a depresszió elfogadásához.

Ötletek a jobb élethez:

  • Értsd meg a Parkit, okát és kezelését!
  • Keress olyan orvost, akihez bizalommal fordulsz a betegséggel kapcsolatos problémákkal!
  • Jelölj ki új célokat magadnak a jövőre vonatkoztatva! NAGYON FONTOS! Ne engedd magad belesüppedni a betegségbe. Hidd el, nekem sem megy könnyen.
  • Csinálj olyan dolgokat, amelyek élvezetesek a számodra!
  • Ismerd el és fogadd el a korlátaidat!
  • Kérj és fogadj el bátran segítséget!
  • Emlékezz arra, hogy nem vagy egyedül!

Nekünk csak az lehet a hosszú távú célunk, hogy egészségesek és aktívak maradjunk, valamint hogy a lehető legjobb életminőséget tudjuk fenntartani. A lehetőségekhez képest, maradj aktív! Figyeld, mikor hat a gyógyszered, és  milyen hosszú ideig lesz képes a tünetek megfelelő enyhítésére! Jegyezz fel bármilyen mellékhatást, és beszéld meg orvosoddal!

Nyomasztó érzés, mikor értesülsz arról, hogy új társad akadt, ráadásul olyan, akit nem Te választottál, de el kell fogadnod, hogy számodra ezt dobta a gép! Ahogy mondani szoktuk, "abból főzünk, ami van". Számos ellentmondásos érzelemmel kell megküzdened, a hitetlenkedéstől a tagadáson át a félelemig, aggodalomig és szomorúságig. Megkönnyebbülést jelenthet, hogy végre azonosították a nyomoroncot. Nekem mindez kb. 4 évembe került, már annak is örültem, hogy kaptam diagnózist. Emellett baromira aggaszthat, hogy fizikailag, érzelmileg és anyagilag függővé válhatsz másoktól. Ismerem az érzést.

A Parki egyéni állapot, és eltérően hat az egyes emberekre – ha egy ismerősöd, családtagod is Parkis, ne gondold, hogy ugyanazokat a tüneteket fogod tapasztalni, mint ő. NE HASONLÍTGASS! Tanuld meg felismerni saját tüneteidet, és tapasztalataidat oszd meg orvosoddal! Sose engedd, hogy mások döntsenek helyetted! A te életed!

A félelmek és aggodalmak leküzdésének egyik legjobb módja, ha megpróbálsz minél többet megtudni a betegségről. Az orvosoddal, gyógytornásszal  folytatott beszélgetés, a könyvek és az Internet – a Parkinson-kórral foglalkozó szervezetek weboldalait is beleértve – hasznos információforrások. Különösen hasznos lehet olyanokkal felvenni a kapcsolatot, akik tudják, min mész keresztül.

A Parki egy összetett idegrendszeri megbetegedés, ami mindenkit máshogy érint. Szerencsére a számos kezelési mód és életmódbeli változtatás segítségével a betegség jól befolyásolhatóvá válik. Az egyik ilyen különösen előnyös lehetőség a tornagyakorlatok rendszeres végzése, ami segít megtartani a rugalmasságot, elősegíti a jó testtartást, erősíti az izmokat és az ízületeket. A könnyebb és nehezebb testgyakorlatok javíthatják a vérkeringést. Segíthetnek megküzdeni a mindennapi feszültségekkel is.

Jorge Juncos, M.D., az Emory Egyetem neurológus docense szerint: “A Parkinson-kórral élők többsége javíthat állapotán azáltal, hogy erős és hajlékony marad.” Juncos hozzáteszi: “Fontos, hogy ne feledkezzünk meg egyeztetni orvosunkkal bármilyen gyakorlat megkezdése előtt arról, hogy a tevékenység jó hatással van-e ránk.”

Ezen tevékenységek közé tartozik a séta, úszás vagy egyéb olyan kiegészítő terápiák, mint például az Alexander-módszer (az izmok elengedését segítő ellazító technika), a jóga, illetve a tai chi. Ezen gyakorlatok az egyensúlyra, a hajlékonyságra és a mozgásra helyezik a hangsúlyt. Nekem például a bokszterápia vált be legjobban.

Cate Morrill, minősített oktató, a Rising Phoenix Tai Chi igazgatója szerint a testmozgás különösen fontos szerepet játszik a Parkinson-kór kezelésében és a következmények mérséklésében. Morrill hozzáteszi: “A rendszeres és megfelelő gyakorlatok segíthetnek az ízületek és az izmok ellazításában, erősítik az izmokat, tartási stabilitást és egyensúlyt hoznak létre mozgáskor. Segítik a stresszoldást, és biztosítják a jó teljesítőképességet.”

Morrill úgy gondolja, hogy a tai chihoz hasonló tevékenységek csoportos foglalkozásoknak is megfelelnek, és remek alkalmat biztosítanak az emberek számára, hogy egészségi állapotukat javítsák, miközben jól érzik magukat barátaik és családtagjaik körében.

Morrill a következő tippekkel szolgál azok számára, akik a rendszeres gyakorlatok elkezdését tervezik:

  • Válassza meg az időt a gyakorlatra!
  • Legyen biztos abban, hogy ellazult!
  • A saját tempójában dolgozzon!
  • Ismerje fel, ha fáradt!
  • Csak addig mozogjon, amíg jól esik!
  • Ne feledkezzen meg a vízfogyasztásról! 

 MOZGÁS, MOZGÁS, MOZGÁS

  • A megfelelő testmozgás segíthet abban, hogy a szervezeted eredményesen küzdhessen meg a Parkinson-kórral. Ha túl hosszú ideig inaktív, akkor az állapotod nem javul, sőt rosszabbul érezheted magad.
  • A rendszeres testmozgás segíthet a rugalmasság, a jó egyensúlyérzék fenntartásában, az izmok erősek maradnak, az ízületek hajlékonyabbak, javul a szív és a tüdő keringése. Segítséget jelent a mindennapos feszültségek leküzdésében.
  • A rendszeres testmozgás olyan tevékenységeket jelent, amelyek örömet szereznek. Például ilyen a sétálás, kertészkedés, háztartás vezetése, úszás, boksz.
  • Tartsd meg a lehető legtöbb szabadidős programod! Amennyiben ezek nehézséget okoznak, némi változás javíthat a helyzeten, ne add fel azonnal a korábbi tevékenységeidet.
  • Néhány beteg hasznosnak érzi, ha csoportos tornára jár, a csoportos testedzés kiváló alkalom a társas kapcsolatok fenntartására is.
  • A kiegészítő kezelések, például az Alexander-módszer, a boksz, a jóga, illetve a tai chi is segíthetnek abban, hogy tested, lelked egyensúlyban tartsa. Néha ezeket a kezeléseket a Parki rehabilitációjának részeként ajánlják. (Kérlek, a kiegészítő kezelések megkezdése előtt mindenképpen egyeztess kezelőorvosoddal!)

 Egészséges táplálkozás

A helyes táplálkozás fontos az egészség és az aktivitás fenntartására.

  • A jól kialakított táplálkozási terv segíthet abban, hogy egyensúlyban tartsa a gyümölcsök és zöldségek, valamint bizonyos magas fehérje tartalmú ételek, tejtermékek és gabonakészítmények fogyasztását.
  • Fogyassz sok folyadékot, különösen vizet, és kerüld a koffein tartalmú italok és az alkohol fogyasztását!
  • A vitaminok és az ásványi anyagok fontos részét alkotják az egészséges táplálkozásnak. Ezek legjobb forrásai a zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslevek, a mogyoró, a tojás és bizonyos gabonakészítmények. A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként hasznos lehet multivitaminok és ásványi kiegészítők fogyasztása.
  • Kérj tanácsot egy dietetikustól!

A LEGFONTOSABB TANÁCSOM, HOGY FOGADD EL MAGAD!

FOLYT. KÖV.!

Források: wikipedia; webbeteg.hu; fogomakezed.hu; Youtube;

 

Ha tetszett az írásom, kérlek lájkold ! �

Ha esetleg nagyon tetszett, kérlek oszd is meg! ❤️

Köszi, hogy itt jártál! �

Ha van kedved hasonló érdekességeket olvasni, bejegyzéseimet megtalálod a: http://moravcsikandi.blog.hu/

oldalon! 

 

FB-oldalunkat megtalálod: https://www.facebook.com/groups/308986606519451/