Egy férfi bizonyította, hogy pénz nélkül is lehet élni…

maxresdefault.jpg

Forrás: YouTube..com

A most 55 éves Daniel Suelo, eredeti nevén Daniel James Shellabarger, 2000-ben az utolsó harminc dollárját elköltötte egy telefonfülkében, majd felhagyott hagyományos életmódjával. Még egy utolsót telefonált, és nekivágott az új életének a sivatagba, és úgy döntött életéhez csupán a természet erőforrásait használja fel. Nevét Suelora változtatta, mely spanyolul talajt jelent. A tiszta lappal induló férfi eldobta útlevelét és jogosítványát is, hogy semmi ne kösse többé az anyagi világhoz. Háta mögött hagyta az eddigi életét és Utahba, a sivatagba költözött.

Daniel valamikor normális, pontosabban fogalmazva, a társadalom által elfogadott életet élte. A Colodaro-i Egyetemen szerzett antropológus diplomát, évekig laboratóriumi asszisztensként dolgozott, majd kifejezetten jónak számító munkákat kapott: 1987-ben a Colorado-i kórház munkatársa lett, tervei között szerepelt, hogy az orvosi egyetemet is elvégzi. Bankszámlája és hitelkártyája is volt, mint mindenki másnak. Aztán az amerikai kormány egyik alakulatával kiküldték egy ecuadori faluba, az Andokba, hogy a helyiek egészségügyi állapotát felmérje. Innen datálható Suelo pénzmentes története.

Suelo két évet töltött a törzsek között, ezalatt volt ideje megfigyelni a pénz hatalmát a lakosok életében. A falulakók zöldségeket és gyümölcsöket termesztettek, majd azokat eladták, a kapott pénzből pedig nyugati élelmiszert (finomított cukrot, fehér lisztet stb.), üdítőket és TV készüléket vásároltak. Minél többet költöttek ezekre - a hagyományos életmódjukhoz felesleges dolgokra - annál rosszabb lett az egészségi állapotuk. A felismerés meghatározó volt Dan számára, de a végleges pénznélküliséghez még szüksége volt pár év útkeresésére.

Az ecuadori élmény után Daniel Moab (Utah) városába költözött, ahol öt éven át dolgozott egy nőknek szánt menedékhelyen. Az volt a célja, hogy segítsen az embereken, de a tényt, hogy ezért pénzben fizették egyre inkább visszásnak érezte. Ezután az  összespórolt pénzéből repjegyet vásárolt és elindult Ázsiába. 1999-ben egy Thaiföldi kolostorban élt, ahonnan később Indiába ment. Itt találkozott az önmegtartóztató sadhukkal (szent emberekkel), akik feladták a pénzt, hogy helyette isteneiknek hódolhassanak.

"Sadhu akartam lenni" - mondja Suelo. "De mi jó lett volna abban, ha Indiában válok azzá? Ráébredtem, hogy az igazi kihívás az, ha visszatérek a Föld legmaterialistább, pénzközpontúbb nemzetéhez, a szülőföldemre Amerikába és ott válok igazi sadhuvá... Egy, a társadalom által csak csavargónak látott, trógernek gondolt valakivé akartam válni, aki valójában művészetté fejleszti a pénz elvetését és a természet nyújtotta lehetőségeket - az ötlet teljesen elvarázsolt engem, és belevágtam." 

A férfi azért választotta ezt az életet, mert úgy érezte a gazdasági csődből nincs többé kiút számára és változtatnia kell. Élete sok ember számára inspiráció lehet, elsősorban azoknak, akik a pénz és anyagi világ rabságában élnek. Ezután 12 évig a szabadban élt, majd egy barlangba költözött, nem messze Maob városától. Patakban fürdött, vadászott és ágyát kőből véste ki. Daniel azért választotta ezt az életet, mert úgy érezte a gazdasági csődből nincs többé kiút számára és változtatnia kell. Napi élelme gyökerekből, füvekből és vadon termő zöldségekből áll. Néha menüjét hangyák, termeszek és gyíkok is alkotják. Otthona közelében pumák és hiúzok laknak, de őt nem zavarja. Egy közeli vízesésben fürdik. Minden héten egyszer felkeresi Moab városát, hogy ott a helyi barátaival találkozzon.

Maob lakói szerint Suelo a mormon vallás követője vagy egy őrült hajléktalan. Van, aki úgy hiszi, hogy az utolsó próféták egyike, aki életvitelével bizonyítja, mennyire hibás, ha a pénz adja értékrendünk mértékegységét. Megint mások szerint pedig egy lázadó hobó. Blogján, amelyet a helyi könyvtárból ingyen frissít, Dan Suelo elmondta: "Amikor pénzt használtam mindig hiányzott valami. A pénz hiányt jelez. A pénz a múltat (adósságok) és a jövőt (hitel) jelenti, sosem a jelent." A "normális" életet élő amerikaiakkal ellentétben Suelonak nem fáj a feje a gazdasági válság miatt, és nincsenek álmatlan éjszakái a pénz nélküliség okozta pániktól.

Életéről könyv is készült, amelyet barátja, Mark Sundeen adott ki "A férfi, aki dobta a pénzt" címmel. Mark személyesen látogatott el hozzá, hogy saját szemével lássa, hogyan él Daniel. A férfi újrahasznosított dolgokkal veszi körbe magát, illetve azokat a tárgyakat használja fel, amit a barátai ajándékoztak számára. Állami támogatást pedig nem fogad el.

FOLYT. KÖV.!

Források: az Interneten lévő, szabadon felhasználható szövegek, YouTube.com;

Ha tetszett az írásom, kérlek lájkold ! �

Ha esetleg nagyon tetszett, kérlek oszd is meg! ❤️

Köszi, hogy itt jártál! �

Ha van kedved hasonló érdekességeket olvasni, bejegyzéseimet megtalálod a: http://moravcsikandi.blog.hu/

oldalon!