Egy orvos vidámparkban mutogatta a koraszülötteket...

images_2.jpg

Forrás: sopronikorhaz.hu;

A mai inkubátor prototípusát 1881-ben mutatta be Stéphane Étienne Tarnier francia szülész. Tarnier az 1870-es években jött rá, hogy az állandó hőmérséklet nem elég a koraszülöttek vagy a beteg újszülöttek életben tartásához, ahhoz szükség van még elkülönítésre, magas higiéniára, megfelelő táplálásra, meleg és párás környezetre is.letoltes_4.jpg

Fadobozos inkubátor a 40-es évekből; forrás: FOX PHOTOS

A Tarnier által bemutatott eszközt megelőző, kezdetleges inkubátor azonban Jean-Louis-Paul Denucé sebész nevéhez fűződik, aki 1857-ben alkotott meg fából készült ládákat, amikbe meleg vizes palackokat helyezett. A feltaláló csecsemőmelegítő eszköznek hívta ezeket a fadobozokat. 1864-ben készült el a duplafalú változat, amelyben már meleg víz cirkulált. Néhány évvel később egy olcsóbb változatot készítettek, amelyek annyira elterjedtek, hogy még a huszadik században is használták őket. A koraszülött babákat a 19. század vége óta teszik inkubátorba itt Európában.

images_3.jpg

Martin Arthur Couney amerikai orvos ;forrás:leiturasdahistoria.com.br

Martin Arthur Couney amerikai orvos a Berlini Világkiállításon ismerte meg az inkubátort, és úgy döntött, hogy bemutatja az USÁ-ban is. Az amerikai orvosok azonban nem voltak vevők az eszközre és egyik kórház sem volt hajlandó használni. Couney azonban nem adta fel a küzdelmet, és a Coney Island-en lévő hatalmas vidámparkban rendezte be székhelyét, kardnyelők és vásári komédiások között. A park látogatói 25 centért nézhették meg a babát. Ez nem valami morbid üzlet volt, amiből az orvos busás hasznot remélt, hiszen a bevételt a kicsik kezelésére használta fel, amiért a szülőknek nem kellett fizetnie. A „fellépő kisbabák” – akiket alkalmanként különféle vicces ruhákba is öltöztettek – kivétel nélkül olyan koraszülött csecsemők voltak, akiket a kórházakban nem láttak el. Ez a „látványosság”1903 és 1940 között működött. Ez idő alatt Couneynak mintegy 6500 "korababát" sikerült megmentenie az inkubátor segítségével.

A gyerekek akár hat hónapig is az inkubátorokban voltak, addig a látogatók nézegethették őket. Mire az érdeklődés jelentősen megcsappant Couney kiállítása iránt, az inkubátorok végre elfogadottá váltak, és bekerültek a kórházakba is. Az amerikai kórházak újszülött osztályai csak 1939-ben vezették be az eszköz használatát. A New York Hospital csupán ekkor nyitotta meg koraszülött-központját, ahol már inkubátort is használtak.

Bár a saját idejében nem voltak olyan ismertek Couney erőfeszítései (1950-ben szegényen halt meg), ma a neonatológia megalapozójának tartják.

 FOLYT. KÖV.!

Források: Az Interneten lévő, szabadon felhasználható írások;

 

Ha tetszett az írásom, kérlek lájkold ! 

Ha esetleg nagyon tetszett, kérlek oszd is meg! 

Köszi, hogy itt jártál!