Az ecstasy misszionáriusa egy katolikus pap volt

ecstasy-mdma.jpgAz ecstasy, a népszerű szintetikus partidrog, melynek hatóanyagát  az MDMA-t (metiléndioxi-N-metil-amfetamin) 1912-ben a német Merck gyógyszergyár laborjában szintetizálták először, ám az anyaggal a hetvenes évekig nem történt semmi.

Ekkor gyakorlatilag újra felfedezte Alexander "Sasha" Shulgin amerikai kémikus, aki szintén nem tartotta különösebben érdekesnek az anyagot egészen addig, amíg meg nem hallotta az egyetemen terjedő pletykákat arról, hogy a szert kémikustanulók rekreációs drogként használják. Ezt követően Shulgin is kipróbálta, és rá is szokott az anyagra. Kalóriamentes martininek nevezte.

Shulgin megkóstoltatta az anyagot Leo Zeff-fel, egy nyugdíjas pszichiáter barátjával, akit egészen lenyűgözött a szer pszichoaktív hatása, olyannyira, hogy újraindította a korábban már abbahagyott praxisát, és a szert elkezdte a pácienseinek adni. Ő a lélek penicillinjének nevezte. Pár év alatt az MDMA elterjedt az amerikai pszichiáterek között, akik jó hatásfokkal alkalmazták emocionálisan elzárkózó páciensek megközelítésére, párterápiában, poszt-traumatikus stressz kezelésében, súlyos depressziós betegeknél. Mivel a pszichiáterek tartottak attól, hogy a szer kijut az utcára, és végül betiltják, igyekeztek titokban tartani a használatát. A nyolcvanas évek elejére így is több ezer pszichiáter használta az MDMA-t, aminek akkor még Adam volt a neve. A páciensek természetesen nem tudták, mit szednek.

A pszichiátereknek a szert eleinte ismert professzorok titkos csapata, az ún. bostoni csoport állította elő. A kereslet az MDMA-ra egyre nőtt, ezért a bostoni csoport mellett létrejött egy második gyártó/terjesztő központ, a texasi. A szer dallasi berobbanása egy vállalkozó szellemű texasi katolikus pap, Michael Clegg révén történt, akinek a nevéhez fűződik a máig jól csengő „ecstasy” márkanév is. Clegg a texasi csoport tagja, később vezetője volt, és egészen lenyűgözte az MDMA hatása, állítása szerint spirituális élményt kapott tőle, ami olyan volt, mintha Mózes szavait hallaná a Sínai-hegyről.  Az Atya azt hitte, hogy szer használata másokat is közelebb visz majd Istenhez, és elkezdte fűnek-fának osztogatni a tablettákat. 

letoltes_11.jpg

Michael Clegg katolikus pap

A kereslet egyre nagyobb lett, ezért Clegg egy idő után pénzt kért az előállítási költségekre, majd ennek következményeként pár év alatt meggazdagodott. 

Shulgin érdemeként tartják számon, hogy az „univerzális szeretet vegyülete” a barátja révén (ld. fent) bekerült a pszichoterápiába, ezáltal utat nyitva a szer gyógyászati alkalmazásához. Ugyanakkor az USA-beli szabad vállalkozói közegben a legális MDMA berobbant az éjszakai klubokba is. A kormányzat lassan ráeszmélt, hogy mi történt  és 1985-ben tiltólistára tették az ecstasyt, a terjesztés büntetése azonos adagok mellett tízszer súlyosabb volt a heroinénál. Majd 2001-ben pszichiátriai kezelésekre újra legálissá tették, nagyon szigorú szabályozás mellett. Michael Clegg, a papból lett nagypályás drogdíler két évet ült egy floridai börtönben. A rács mögött újra megvilágosodott, megváltoztatta a nevét, és a szabadulása óta Satyam Nadeen* néven könyveket ír spiritualitásról, a lélek útkereséséről, reinkarnációról, bölcsességről, karmáról, Isten kereséséről és megtalálásáról.

satyam-nadeen.jpg

Satyam Nadeen (korábban Michael Clegg)

*Satyam Nadeen (Michael Clegg) egy amerikai szellemi író. 1996-ban kiadta a "From the Onions to Pearls" című kiadványt, melyet "A börtönből az ébredésbe" fordított le, a best-seller a New York Times listáján. Arra a következtetésre jutott, hogy az ember előítéleteiben, fantáziáiban, aggodalmaiban, többszörös személyiségeiben, vagy tiszta lelkiismeretével képes megismerni a dolgok mély igazságát. Jelenleg Costa Ricában él.

FOLYT. KÖV.!

Források:Internet; képek: https://miumau.livejournal.com/2895875.html; https://theinformistnews.wordpress.com/2014/01/15; https://www.oltome.com/auteur/satyam-nadeen/