Először kislány? Aztán kisfiú? Hogy is van ez?

ad_181773741.jpgRégen egy gyermeket váró család egészen a baba megszületéséig találgathatott, hogy kislányuk vagy kisfiúk lesz e. Néhány évtizede egy pár, ha akarja, a várandósság idején megtudhatja a pocaklakó nemét, csak az édesanyának el kell menni a kötelező ultrahangvizsgálatra.  Mi – huszonhárom évvel ezelőtt – pontosan tudtuk, hogy fiú nevet kell választanunk. De nem mindenhol ilyen egyszerű a történet. Egy eldugott, dominikai köztársaságbeli Salinas nevű faluban szinte minden kislánynak megváltozik pubertás korára a neme. Egy genetikai rendellenesség miatt faluban a lányként született gyermekek 90 százaléka péniszt növeszt 12 éves korára. Megtudtam, hogy a szakirodalom  a betegséget (?), rendellenességet (?) – eléggé zavarban vagyok, már a megnevezéssel is – pszeudohermafroditizmusnak nevezi. Salinasban ezeknek a gyerekeknek külön elnevezése is van: a „guevedoces”, magyarul „pénisz 12 évesen” vagy machihembra - vagyis "először nő, aztán férfi". Sőt külön, harmadik neműeknek is ismerik el őket, a férfiak és a nők mellett. 

A BBC egy dokumentumfilmben foglalkozott az üggyel. Az adásban megszólal a 24 éves Johnny, aki fizikailag és biológiailag is férfi: "Emlékszem, hogy kis piros szoknyát hordtam", akit akkoriban még Felecitiának hívtak. Ez nem az az eset, amikor a szülők csalódtak, amikor kislányuk született és kisfiúnak nevelték, hanem mert a gyereknek hétéves koráig nem nőtt pénisze, ezért azt hitték róla, hogy lány. És neki még egész nagy szerencséje volt ezzel a korai átalakulással.

Az világszerte megszokott, hogy a tinédzserkor elején a gyerekek teste változáson megy át: megjelenik a testszőrzet, a fiúk hangja mutálni kezd, és még lehetne sorolni. Az viszont csak egy ritka genetikai rendellenességgel született gyerekeknél fordul elő, hogy a nemi szervük is ekkor fejlődik ki.

A problémát a magzat szervezetéből hiányzó 5-alfa-reduktáz nevű enzim hiánya okozza, amely a dihidrotesztoszteron - DHT - termelődéséért felel. A DHT-nek  kulcsszerepe van abban, hogy a férfi nemi szerv már a méhben, nyolchetes korban kialakuljon. Ha a baba pénisz nélkül születik, akkor gyakran lánynak nézik, és csak a pubertás körüli tesztoszteronlöket  hozza el a változást.

Valójában az így született gyerekek sose lányok, hiszen Y-kromoszóvával és férfi belső szervekkel rendelkeznek, és a legtöbb más, kevésbé látványos tekintetben is fiúként fejlődnek, és többnyire az identitásuk is ehhez igazodik. Johnny például arról beszélt, hogy sose szerette a szoknyát és a lányos játékokat, mindig inkább a fiúkkal akart játszani.

Ezek a férfiak nagyjából ugyanolyanok, mintha világéletükben pénisszel éltek volna, bár legtöbbjüknek az átalakulás után is kevesebb a fanszőrzete és kisebb a prosztatája. Többen közülük nem is változtatják meg a jól bejáratott nevüket, inkább férfiként is női névvel élnek  tovább.

 FOLYT. KÖV.! 

Források: Az Internetről szabadon letölthető anyagok; Kép: lemon.hu;