Ki volt Osho valójában?

osho-photo.jpg

A bejegyzés aktualitását az adja, hogy mostanában két ismerősöm is egy-egy Osho-könyvet olvasott. Most, hogy készültem erre a szösszenetre, beleolvastam néhány irományába, de mit mondjak, ezentúl sem lesz a kedvencem. Gondolom, bennem van a hiba, furcsa egy szerzet vagyok. Nem olvasok Coelho -, Stephen King-, Dan Brown regényeket. Valahogy nem jönnek be nekem. No, szóval Osho... Ismerőseimtől megtudtam, hogy tanításai rendkívül népszerűek, és ő talán az egyik legtöbbet idézett személy a közösségi hálón is.

Követői így vélekednek róla:“Osho sohasem született, sohasem halt meg, csak látogatást tett a Föld bolygón 1931. december 11. és 1990. január 19. között.”

Azt olvastam róla, hogy nagy tudással rendelkezett, nagy hatást gyakorolt az emberekre, és nagy vagyont gyűjtött össze. Sok könyvet írt, illetve igazából nem is ő, hanem a hívei, mivel a neve alatt megjelent mintegy hatszáz angol és hindi nyelvű kötet igazából lejegyzett előadásainak témánként megszerkesztett változata. Osho rendkívül népszerű szerző az ezoterikus olvasmányok kedvelői körében. Indiában csak szexguruként ismerik.

Rajneesh Chandra Mohan Jain, más nevén Bhagwan Shree Rajneesh, majd Osho. 1931. december 11-én született Indiában. Szülei a dzsain vallás követői voltak, akiknek egy jós azt jövendölte, hogy a fiúk 7 éves kora előtt meg fog halni. Ezért szülei az anyai nagyszüleihez költöztették, amíg a 7 éves kort el nem éri. A jóslat nem teljesedett be. Állítólag 21 esztendős korában megvilágosodott, majd befejezte egyetemi tanulmányait. Ezt követően éveken át filozófiát tanított a jabalpuri egyetemen. Beutazta Indiát, szellemi vezetőkkel vitázott, és felkavaró nyilatkozatokat tett arról, hogy mit szabad, és mit nem. Hatalmas tudásra tett szert a filozófiában és az indiai tradíciókban.

Indiában nagy gurunak tartották. Felkavaró, megbotránkoztató beszédeket tartott a szabad szerelemről. Tanításai közé tartozik „a tantrában minden szent és semmi sem szentségtelen”. Furcsa dolgai ekkor már szemet szúrtak az embereknek. Rajneesh a jóga tanítása közben a hívek között kábítószert terjesztett elsősorban azért, hogy minél több pénzt tudjon tőlük kicsalni adomány gyanánt. Ecstasyt és MDMA-t használt erre a célra. Ebben az időben hűséges tanítványai segítségével létrehoztak egy önálló vallási szervezetet. Ekkorra már Indában a visszaélései miatt bírósági pereket varrtak nyakába. Emiatt vándorolt ki az USA-ba. Persze a szélhámosságait ott is tovább folytatta, bölcseleteivel itt is megvezette a tömegeket. Amerikában ő volt a szabad szerelem guruja, a hippi mozgalom követői itták szavait. Szexuális kicsapongásokra bíztatta az embereket, azt mondta nekik, hogy a megvilágosodást ezen keresztül lehet megtalálni. Élete során elképesztő mennyiségű lexikális tudásra tett szert. Előadásai hatékonyak voltak, noha sokszor ellentmondásba keveredett saját magával. Gyűlölte a szegénységet és a nyomorúságot, a benne lévő emberekkel együtt.

Fénykorában 93 Rolls Royce autója volt, szerette a gyémántkövekkel kirakott arany karórákat, magánrepülőgépével utazott és gépfegyveres testőrökkel vette körbe magát. Az USA-ban belekezdett egy város építésébe, amelynek a Rajneeshpuram nevet adta. Vállalkozásai több mint 100 millió dollárt halmoztak fel, követői között voltak híres művészek, zenészek, hercegek, sőt még néhány filmsztár is. Amerikában elvesztette az utolsó erkölcsös szikráját is az életének. Megtapasztalta a nemi betegségeket és közössége széthullását.

Hívei 1984-ben "sikeres" biológiai terrortámadást követtek el. Egy tíz étteremből álló salátabár hálózatot fertőztek meg a Salmonella Typhiuriummal, több ezer ember betegedett meg az ott elfogyasztott élelemtől. Bhagwan (Rajneesh üj neve) ellen a rendőrségi nyomozás 4 éven keresztül folyt. 1985. októberében Charlotte-ban letartóztatták, épp, amikor menekülni próbált. Portlandban 1985-ben 10 évi felfüggesztett börtönre ítélik és 400 000 dollár pénzbírságot szabtak ki rá, embercsempészet, álházasságkötések és további 30 bűncselekmény bizonyított vádja miatt. Ebben az időben cukorbeteg, allergiás, asztmás lett, és nem mellesleg még súlyos hipochonder is volt. Tanítványai közül, akik rájöttek, hogy mi folyik a színfalak mögött, egyszerűen elhagyták és kiléptek a közösségből. Akik elhagyták, azokat megfenyegette: „Ha elhagytok, örökre kísérteni foglak benneteket, soha nem lesz tőlem békességetek”.

osho.jpgMiután 1985 végén kitoloncolták Amerikából, visszatért Phúnába és csak ezután hívatta magát Oshonak, majd ezen a néven hirdette tovább tanításait. Hosszú betegeskedés után, 58 évesen 1990 januárjában meghalt. Az általa alapított szervezet vezetését huszonegy tanítványa vette át. Híveinek száma erősen megfogyatkozott. 

Osho tanainak egyik érdekessége, hogy olyan vallások és gondolkodók üzeneteiből formált egészet, melyek egymással ellentétesek. Beszédeiben és könyveiben lazán közös nevezőre hozta a görög filozófusokat a keleti bölcsekkel, Szókratészt Buddhával, Mohamedet Nietzschével. Könyveit tízezrek olvassák világszerte. Én nem.

FOLYT. KÖV.!

Forrás: http://www.ferfibarlang.hu/; wikipedia.org; Képek: https://www.soundstrue.com/store/osho.html, citatum.hu;