Emlékeztek? A farm, ahol élünk...

 thumb-300x132.jpg

A farm, ahol élünk (eredeti cím: Little House on the PrairieLaura Ingalls életrajzi írási alapján készült amerikai-western sorozat. A filmet mintegy tíz éven keresztül forgatták. Itthon is többször leadták a szerethető, mindig "happy end-del" végződő epizódokat. Ez nálunk amolyan "gurulósorozat" (saját elnevezés), ahogy az egyik csatornán befejeződik, egy másikon elkezdődik. Miután ma is állandóan műsoron van, mi is, a gyerekeink is, sőt még az unokáink is ismerik. A napokban is láttam, hogy valamelyik csatornán újra látható. Több, mint harminc éve  vetítették az első részt  Amerikában, nálunk 1998-ban került először képernyőre.

Michael Landon (Charles Ingalls) eredetileg Eugene Maurice Orowitz néven született színész valóságos legendává vált, miután a sorozat produceri és rendezői feladatai mellett elvállalta a családfő szerepét is az Ingalls családban. A sanyarú gyermekkora (édesanyja szuicid alkat volt, ráadásul rendszeresen megalázta, mert kisfiúként gyakran ágyba vizelt) ellenére úgy döntött, sikeres lesz, és egy telefonkönyvből választott új névvel meg is tette. Sokoldalú tehetség volt, a színészkedés, producerkedés mellett még egy kislemezt is kiadott. Az alig 54 évesen, gyomorrákban elhunyt Landon háromszor nősült, és összesen kilenc gyereke született.

Melissa Gilbert (Laura Ingalls) mintegy 34 éve, 8 év után hagyta el Walnut Grove-ot, de még most is minden idők 100 leghíresebb gyerekszínésze között jegyzik. A 54 éves színésznő karrierje során számos tévéfilmben és sorozatban kapott szerepet, de akkora sikert, mint Laura karakterével, eggyel sem ért el. Melissa szerelmi élete színes volt, számos sztárral járt, köztük Tom Cruise-zal, John Cusackkel, Rob Lowe-vel és Billy Idollel. Az alkohol- és kábítószer-függőséggel küzdő színésznő kétszer ment férjhez és vált el, házasságaiból egy lánya és egy fia született.

Karen Grassle (Caroline Ingalls) New Yorkban kezdte színészi pályafutását, ami az Ingalls lányok anyjának szerepével teljesedett ki. Több filmben és színpadi darabban is játszott, 1994-ben a Wyatt Earp című filmben is láthattuk Kevin Costner oldalán. A ma 76 éves Karen háromszor ment férjhez, először Leon Russom színészhez, majd J. Allen Radford ingatlanfejlesztőhöz, akivel örökbe fogadtak egy Lily nevű kislányt. Válásukat követően újra adott egy esélyt a házasságnak, de hiába. Harmadik válása óta lányával él kettesben San Francisco Bay-ben.

Melissa Sue Andersont (Mary Ingalls) A farm, ahol élünk csapatához való csatlakozása indította el a pályán. Mary szerepének megformálásáért Emmy-díjra is jelölték, végül a díjat egy évvel később, 1979-ben egy másik szerepének köszönhetően kapta meg. Michael Landonnal több filmes projekten dolgozott együtt, amire nagyon büszke volt. Az állítólag igen nyugodt természetű színésznő több „munkahelyi szerelmet” is felmutathatott, Lorenzo Lamast és a nála kétszer idősebb ifjabb Frank Sinatrát. Anderson ma háztartásbeliként él Kanadában, és író férjével, Michael Sloannel közös két gyermekét neveli.

Alison Arngrim (Nellie Oleson) kanadai-amerikai színésznő 1962. január 18-án született New York városában. Édesapja Thor Angrim kanadai születésű Hollywoodi menedzser volt. Édesanyja Norma MacMillan Vancouverből származott, színésznőként dolgozott, és többek között szinkornszínészként dolgozott a Casper the Friendly Ghost című televíziós mesén. Anrgrim 1974-ben híressé vált Nellie Olson megformálásáért sorozatan. Eredetileg Laura Ingalls szerepére hallgatták meg, sőt később Mary Ingalls szerepére is, de végül Nellie szerepét kapta meg, amit hét éven át játszott nagy sikerrel. Színész karrierje mellett Anrgrim felvett egy vígjáték albumot, Heeere’s Amy címmel, amelyben Amy Carter, az akkori elnök, Jimmy Carter lányát alakította. A farm ahol élünk után is több televíziós sorozatban feltűnt. A színészet mellett Angrim nagyon odafigyelt arra, hogy különböző jótékonysági szervezeteket támogasson. az 1980-as évek végén rövid ideig Donald Spencer házastársa volt. 1993. november 6-án hozzáment Robert Paul Schoonoverhez.

Matthew Labyorteaux (Albert Ingalls) 1966-ban született és örökbe fogadták, mostohatestvére Patrick Labyorteaux. Két részben Charles gyerekkori énjét játszotta, majd 1978-tól kezdve 5 évig az árva Albert szerepét. Játszott a Killing Stone c. filmben, majd egy rövidebb sorozatban, a “Whiz kids”-ben, 1986-ban pedig a Deadly friend című filmben. Legutóbb az 1991-es “The last to go”-ban játszott, manapság inkább szinkron szerepeket vállal el. 

Jason Bateman (James Cooper Ingalls) 1969. január 14-én született New Yorkban Victoria Elizabeth és Kent Bateman fiaként. Édesanyja brit származású és Shrewsburyben született. Nővére, Justine Bateman szintén színész, és van három féltestvére. Négyévesen Salt Lake Citybe költözött, majd később Kaliforniába. Karrierjét  A farm… sorozatban kezdte, majd 1984-ben szerepet kapott a Knight Rider egyik epizódjában is David Hasselhoff mellett. 1980-tól kezdve ráaggatták a tiniidol skatulyát, melytől nem igazán tudott szabadulni. 18 évesen a Directors Guild of America legfiatalabb rendezője lett, ugyanis három epizód fűzhető hozzá a Valerie című sorozatból. ’94-ben már olyan nevek mellett játszott, mint Katharine Hepburn vagy Anthony Quinn. Ez időszakban több sorozatban is feltűnt, amik nem hoztak áttörő sikert. 2006-ra már olyan filmekben játszott, mint az Édes kis semmiség, Tökös srác és A férjfogó, 2006-ban pedig vendégszerepet kapott a Dokikban is. 2003-tól 2006-ig szerepelt Az ítélet: család című sorozatban, összesen 53 rész erejéig. 2010-ben főszerepet alakított a Sejtcserés támadásban, egy évvel később megkapta Zoil ügynök szerepét a Paulban, majd Ryan Reynolds oldalán szerepelt a Testcserében. 2013-ban két filmje jelent meg: a Személyiségtolvaj nem aratott átütő sikert, a Szaftos szavaknak nem csak rendezője, de főszereplője is egyben. 1995 óta Jennifer Aniston egyik legjobb barátja, így nem is volt csoda, hogy karrierje beindultával 2009-ben és 2011-ben is együtt játszottak. Először a Sejtcserés támadásban, majd a Förtelmes főnökökben, s azóta is több sikeres filmben szerepelt. 2001-ben feleségül vette Paul Anka lányát, Amandát, s 2006-ban megszületett első gyermekük, végül 2012. február 12-én érkezett a következő csöppség, aki a Maple Sylvie nevet kapta. 2005 végén torokműtétet hajtottak végre rajta, sikeresen felépült, és folytathatta a munkát az Arrested Development című sorozatban. A Los Angeles Dodgers nagy rajongója, egy Dodgers-öltözéket viselt a 2008-as Hancock film során is.  

 

French (Isaiah Edwards) 1989-ben meghalt rákban.

Jonathan Gilbert (Willie Oleson) amerikai színész 1968. július 10-én született Los Angelesben, Kalifornia államban.1974 és 1984 között színészként dolgozott, míg 1984 óta tőzsdeügynökként tevékenykedik. Gyermekkorában Barbara Crane és Paul Gilbert adoptálta, de nem csak őt, hanem Melissa Gilbertet (Laura Ingalls Wildert alakította) is, akivel a sorozatban együtt is játszottak. Gilbertet leginkább Willie Olesonként ismerik. Népszerű szerepe után még vállalt néhány színészmunkát, de hasonló sikereket nem ért el velük. Miután felhagyott a színészkedéssel a Hamilton College-ban szerezte meg az alapszakos diplomáját, majd a Zicklin üzleti főiskolán kapott pénzügyi diplomát. Ma tőzsdeügynökként dolgozik és New York városában él.

 

Dean Butler (Almanzo James Wilder)

 

Katherine McGregor  (Harriet Oleson)  

 

Richard Bull (Nels Oleson) elhunyt 2014-ben.

 

Az igazi Laura Ingalls Wilder

ows_150482140239710-300x226.jpgFOLYT. KÖV.!

 

 

Forrás: https://afarmaholelunk.ewk.hu/szereplok/; hogyvolt.hu; wikipedia; femina.hu (képek);