Hazájában a "Buddhizmus Anyjaként" emlegették...


250px-hannah_nydahl.jpgNemrég láttam a Hannah: A buddhizmus útja nyugatra c. filmet a Premier KultCaféban. Hannah (Koppenhága, 1945-2007) Ole Nydahl dán származású felesége, a Karma Kagyü tibeti buddhista vonal gyakorlója, később tanítója. 

Férjével a ’60-as évek végén, talán épp a nászútjuk alatt jutottak el a Himalájába, ahol találkoztak Lopon Tsechu Rinpoche-val, majd a Rinpoche közbenjárásával Őszentsége a 16. Karmapával, akinek első nyugati tanítványai lettek. A tibeti buddhizmus négy nagyobb iskolája közül egyiknek a vezetője a közismert dalai láma, egy másik irányzat vezetője a Karmapa. (A Karmapa Tibet első tudatosan inkarnálódott lámája. A „karmapa” név jelentése: a cselekvés embere", a karma mestere.) A fiatal dán házaspár rátalált arra, amit keresett: évekig tartó folyamat során beavatást nyertek a buddhista tanokba, megtanultak tibetiül, és örültek, hogy rátaláltak életfeladataikra. Néhány év tanulás után azonban Karmapától azt a feladatot kapták, hogy vigyék Nyugatra a buddhista jógi irányzat tanításait azoknak, akik érdeklődnek iránta. A házaspár közösen fordította le a buddhista szövegeket és gyakorlatokat, aztán visszatértek Európába, ahol elkezdték életre szóló hivatásukat. Gyémánt Út Buddhista Központokat alapítottak, ahol nyugati, modern tapasztalatokkal átszőve magyarázták Buddha tanításának lényegét. Az első néhány év kihívásai sem riasztották el őket, közösségi média nem lévén, az emberek egymástól értesültek a tibeti buddhizmus közvetítőiről. Később szerte a világon előadásokat tartottak, és eközben folyamatosan tartották a kapcsolatot a buddhista vallási vezetőkkel. Nydahlék nemcsak azokban az országokban tanítottak, ahol ezt kényelmesen megtehették, félelmetes kalandjaik voltak a dél-amerikai polgárháborús térségekben, és nem volt könnyű dolguk a rendeszerváltásokat megelőző időszakban a keleti blokk országaiban sem, de mindenütt követőkre találtak. Magyarországon 1988-ban jártak először, és az előadásukon volt szerencsém nekem is részt venni. Hannah számos könyvet, cikket és meditációs szöveget fordított, emellett tolmácsolt több Karma Kagyü-vonalbeli láma előadásain. Ő lett a tibeti lámák kísérője Európában és később Kelet-Ázsiában is: fordítójuk volt, és megtanította nekik, hogyan működnek a dolgok Nyugaton. A tibetiek túlnyomó része nemzedékeken keresztül a Himalája elszigetelt területein élt, és soha semmilyen kapcsolata nem volt előtte a Nyugattal. Az asszony megosztotta idejét az utazások és a keleti meditációs mesterektől történő tanulás között.

 0l8a3761.jpg

Hannah-nála 2006-ban tüdőrákot diagnosztizáltak és az orvosok mindössze három hónapot jósoltak neki. A hír mindenkit hihetetlenül megrázott.  Hannah nem tapasztalt félelmet. „Egyszerűen csak felismerte, hogy eltávozik” – idézi fel Ole. Ezután a pár visszavonult az általuk alapított koppenhágai centrumba, hogy Hannah utolsó napjait együtt töltsék. Egy közeli barátjuk így emlékszik vissza a történtekre: „Annyira megható volt kettejüket így látni. Hannah átölelte Olét és a fejét simogatta. Látható volt, mennyire el tud mélyülni két ember kapcsolata, amelyet valami személyes szinten túli küldetés is összeköt. “

Hannah 2007. április 1-jén, közép-európai idő szerint éjszaka 1 óra 43 perckor hunyt el Koppenhágában, pár héttel a 61. születésnapja előtt a férje karjaiban, mély meditációban, barátai körében.

A film magyar származású rendezője, György-Kessler Márta, 1990-ben találkozott először a házaspárral, és éveken át dolgoztak együtt, majd 2009-ben gondolt arra, hogy történetüket megírja, ami helyett végül ez a dokumentumfilm született. 

A rendező így nyilatkozott az asszonyról:

„Hannah egy rendkívül különleges nő volt, aki több ezer ember életét változtatta meg a világon a buddhizmus segítségével….”

Ez a dokumentumfilm nemcsak buddhizmus iránt érdeklődők számára fontos, ez a film inspiráló lehet vallástól bárki számára. Hannah-t a buddhista közösségekben tisztelték munkásságért, elkötelezettségét. Hazájában, Dániában pedig a “Buddhizmus Anyjaként” emlegették. 

FOLYT. KÖV

A bejegyzés az Interneten szabadon megtalálható anyagok alapján készült.

Kép: Pinterest, Wikipédia