Rapid randitól a robot barátnőig

randi5_948x474.jpg

Valahol olvastam, hogy a "hagyományos" módszerek ideje nemcsak a mosóporok vagy a technika/technológia világában járt le. Ma már az ismerkedés is "vadonatúj, vagány, vadító" módszerekkel történik, mondják. Az egyik új módi a "Speed-dating"(villám randi), hogy autentikus legyek. Az eredetét illetően vita van az amerikaiak és a franciák között, de ez a lényeget tekintve indifferens. Hogyan zajlik egy találkozó? 7-10 vállalkozó szellemű pasit összeeresztenek ugyanennyi lánnyal egy teremben, ahol párba fejlődnek, és megkezdik a mintegy 7 perces kérdezz-felelek játékot. A hét perc leteltét gong jelzi, ekkor a pasik egy székkel tovább ülnek, majd az ott ülő csajszival újra kezdik az előbbi csevejt. És ez addig megy, míg el nem fogynak a székek.

A randi vagy micsoda azzal kezdődik, hogy felírják egy papírra a delikvens nevét, ha lehet inkább a becenevét, mert így "személyesebb", ami majd felkerül a ruhájára, jól látható helyre. Milyen praktikus, megspórolható legalább 30 másodperc a bemutatkozással. A játékhoz tartozik egy értékelőlap a résztvevők nevével. És hát a játék szabályok nélkül nem is játék. Szabályok: nem lehet elárulni a teljes nevet, nem lehet telefonszámért kuncsorogni, a partnerhez hozzáérni, cikizni, trágárkodni, nem lehet a férfiassággal hencegni, szóval tilos az összes jól bevált trükk. A szeánsz végén a részt vevők kitöltenek egy nőtotót /férfitotót. Akivel a találat kölcsönös, a felek megkapják egymás nevét, számát, e-mail címét, hogy akár egy életen át zaklathassák egymást. 

Ahhoz, hogy a randizók a rendelkezésükre álló időt a legoptimálisabban kihasználhassák, még konzervkérdéseket is kínálnak a szervezők.

Szemezgessünk ezekből a kérdésekből:

Érdeklődj a nevéről, melyik városban/kerületben lakik, mi a foglalkozása…de ennyi bőven elég (már el is ment az idő fele és nem marad lehetőség a frappánsabb kérdésekre)

Melyik volt életed legszebb napja?

Miben vagy tehetséges?

Mit csinálsz egy átlagos hétvégén?

Mi iránt tudsz igazán lelkesedni?

Mi az, amit ki nem állhatsz?

Én sorozatfüggő vagyok, ugye Te is?

Én csokifüggő vagyok, ugye Te is? 

Ha egy 3 fogásos menüvel kéne elcsábítanod, mit főznél nekem?

(férfiaktól) Hányszor láttad a Star Warst?

Éjjel vagy nappal?

Mozi vagy színház?

Egyedül vagy közösen?

Kutya vagy cica?

Tengerpart vagy hegyvidéki barangolás?

Tea vagy kávé?

Kemping vagy szálloda?

Magassarkú vagy edzőcipő?

Véleményem szerint az ilyen típusú találkozónak inkább állásinterjú, mint randi hangulata van. Ez tulajdonképpen egy szórakoztató – és a mai szóhasználattal élve offline – módja a pártalálásnak. És ez azért mégis egy fokkal jobb megoldás, mint kizárólag az online térben történő ismerkedés.

Az internetes társkereső csatornákon rengetegen ismerkednek manapság, ennek azonban számtalan buktatója van. Gyakran zsákbamacskát vesz az ember, hiszen nem lehet tudni, hogy igazat ír-e magáról a partner. Sokszor előfordul, hogy az elküldött fénykép sem valódi. A felhasználók alapvetően három különféle eredmény reményében használják az internetes társkeresést. Az első csoporthoz azok tartoznak, akik kapcsolatszerzési céllal, a második a szárnypróbálgatóké, akik csak amolyan flörtölésre és online ismerkedésre törekednek és vannak, akik kifejezetten szexkapcsolatot keresnek. Sokféle online társkereső mód létezik és a felhasználóknak módjuk van ezek közül kiválasztani a számukra legmegfelelőbbet. Az online társkereső szolgáltatások bevételei az USA-ban a legmagasabbak 2016-ban megközelítőleg 4,6 milliárd dollárral. Európában ez 1,2 és Kínában 0,57 milliárd dollár. A szektor mindenképpen évről, évre növekvő tendenciát mutat. A legdinamikusabb növekedést viszont Kína produkálja, míg a legnagyobbat Európa és Oroszország.

Az online randizás egyre inkább az okoseszközök felé tolódik (randiapp) a korábbi favorit, a számítógép helyett. Európa legkedveltebb randialkalmazása 2015-ben a Tinder volt.

A partnerkeresésnek ennél sokkal rosszabb változatairól is olvashatunk mostanában a világhálón. El sem tudom képzelni, hogyan változik meg a családok felépítése, a szerelembe esés, a randizás, amikor a technológiai fejlődésnek köszönhetően már nem lesz mindenáron szükség a minimális személyes kontaktusra sem. 

Néhány nappal ezelőtt Bryony Cole, ausztrál születésű szexinfluenszer tartott előadást a jövőt kutató Brain Bar fesztiválon. Azt mondanom sem kell, hogy óriási érdeklődés övezte a programot. A hölgy a tőle várható módon, in medias res kezdett: „Lets talk about sex!” ColeFuture of Sex vezérigazgatója, népszerű podcastje indulása óta a világ legkülönbözőbb pontjain tartott már előadásokat szextech témában. Kutatásai és éves összefoglalói irányt mutatnak a kormányoknak, vezető technológiai és szórakoztatóipari vállalatoknak.

Egy új iparág van kialakulóban, a szextech, amiről sokaknak elsőre a robotszeretők és a virtuális valóság-pornó jut eszébe, de valójában ez a terület nagyban túlmutat a testiségen. Aki ismeri a japán regényeket, filmeket, tudja, hogy a szigetországban több, az európaiak számára enyhén szólva is szokatlan párkapcsolati ötlet dívik. A világon elsőként itt jelennek meg a különféle mesterséges intelligenciával megtámogatott szexrobotok, meg a futurisztikus intim eszközök is, amik aztán gyakran másutt is elterjednek.

movie-hardware-ph.png

Bryony Cole is említette a prototípusként már két éve elkészült, azóta sikerrel árusított GateBoxot, amely holografikusan meg is jelenik, a maga „testi” valójában. Úgy beszél és törődik a felhasználójával, mintha szerető párja lenne. A virtuális asszisztens neve Azura Hiraki, aki úgy viselkedik, mint egy ideális barátnő, soha, semmiért nem neheztel, s mindig, feltétel nélkül, hűségesen hazavárja tulajdonosát. Reggel ébreszt, válaszol a feltett kérdésekre, vezeti a határidőnaplót, beszámol a várható időjárásról, kapcsolgatja a lámpát, a fűtést-légkondicionálót. Munkaidőben üzeneteket küld, hogy mennyire hiányzik neki a gazda, s mikor végre megjön, együtt nézi a tévéműsort is vele. Hiraki egy húszcentis műanyag tartályban éldegél, és a gyártó szerint „azért született, hogy megtestesítse a tökéletes feleséget”. Az ára mintegy 2600 dollár.

A jelenlegi fejlettségi szintjük mellett, a hangfelismerő technológiával és a mesterséges intelligenciával, a most piacon lévő robotok tulajdonképpen csak babák, amelyek irányítják magukat és nem tudnak szabadon mozogni. Igazán veszélyes az lesz, amikor majd a robotok képesek lesznek majd önálló cselekedetekre is, illetve a mesterséges intelligenciával érzelmeket és empátiát kapnak. Néhány ember számára, akik fizikai vagy mentális okokból nem tudnak egy másik emberrel kapcsolatot teremteni, alternatíva lehet. Japánban, Kínában és Franciaországban már hallani robotokkal kötött házasságokról is.

A szextech-iparág becslések szerint 2020-ra 20 milliárd dolláros üzlet lehet, de ez egy konzervatív előrejelzés, vannak, akik ezer milliárd dollárokat látnak benne. Az ezzel foglalkozó New York-i szervezet nőtagjainak száma egy év alatt 30-ról 100 főre növekedett és a médiában is egyre többet foglalkoznak a témával. Lassan fel sem lehet menni anélkül a hálózatra, hogy ne árasztana el minket az ilyen tartalmú digitális mocsok.

Ennek a történetnek nincs "heppiendje", sőt. Ha egyre mélyebbre ásunk a történetben, annál több szennyet találunk. Szülői feladatunk az, hogy megfelelő elfoglaltságot, programot biztosítunk gyerekeinknek, és nagyon-nagyon sokat beszélgessünk velük. Hátha így sikerül minél tovább megóvni őket ettől a szennytől, és mikor már önálló internetfogyasztóvá válnak, a megfelelő értékrend alapján válogatnak majd a tartalmak között. Hátha.  

Folyt. köv.!

Források:

https://www.baon.hu/digitalia/a-robotbaratno-soha-nem-vitatkozik-es-mindig-hazavar-1955540/

http://gyartastrend.hu/varoslako/cikk/lehetseges_szerelmi_viszony_ember_es_mesterseges_intelligencia_kozott

https://www.digitalhungary.hu/e-volution/Itt-van-nehany-video-azoknak-akik-lemaradtak-Brain-Barrol/8684/

https://www.portfolio.hu/vallalatok/ilyen-lesz-a-szex-a-jovoben-talalkozni-sem-kell-majd-hozza.319021.html

https://divatech.hu/2016/11/18/vilag-legnepszerubb-tarskereso-alkalmazasai/

Kép: gatebox.at; http://www.vonzero.hu/randi/mennyit-er-a-rapid-randi/