“Kajálj, meditálj, szexelj!”

224.jpgAz Ízek, imák, szerelmek, noha nem a filmművészet csúcsa, de mégis nagyon szerethető csajos film, amely Elizabeth Gilbert önéletrajzi ihletésű, azonos című regénye alapján készült. Az "Eat pray love" című spirituális regény gigasikert ért el, melynek nyomán nők százezrei vették volna nyakukba a világot, kis túlzással az útkereső nők bibliája lett. Gilbert az Oprah Winfrey showban elmondta, hogy őt is meglepte a könyv sikere, és nem is nagyon tudja az okát. A regény, illetve az abból készült film Gilbert világ körüli útjáról szól. Második férjével Balin ismerkedett meg, aki a műben Felipe néven szerepel.

Elizabeth egy válás és egy nem működő kapcsolat elől menekül, miután rádöbben, hogy bár minden korábbi vágya teljesült, mégsem boldog. Eldönti, hogy az elkövetkező évet utazással és önmaga keresésével fogja tölteni.

Az utazás első állomása Olaszország, Róma. Liz elkezd olaszul tanulni, és hamar barátokra lel. Az ott töltött idő alatt kiélvezi a finom ételek nyújtotta örömöket. Új barátai bevezetik „az édes semmittevés” érzésébe.

A  következő úti cél India. Itt néhány hónapra beköltözik egy ashramba, ahol  szeretne megtanulni meditálni, hogy rálelhessen az áhított lelki békére. A meditációhoz szükséges mentális állapotot azonban nem képes elérni, nem tud koncentrálni, mert mindig a jövőjével kapcsolatos kérdéseken agyal. Megismerkedik az ugyancsak amerikai Richarddal, akit először tolakodónak és nyersnek tart. Ahogy jobban megismerik egymást, jó barátok lesznek. Richard tanácsainak hatására lassan megbocsátja magának, hogy elhagyta a férjét.

Az utolsó állomás Bali, ahol felkeresi Ketutot, az idős jóst, aki segít Liznek megtalálni a belső harmóniát. Itt ismerkedik meg Felipével. Szerelem alakul köztük, ami hosszú időn keresztül csak plátói marad. Mindketten túl vannak nagy csalódásokon és nem könnyen nyitják meg magukat egymás előtt. Szerelmük végül beteljesül. Csodás heteket töltenek el együtt, amíg Felipe el nem mondja Liznek, hogy a nő hazatérése után is szeretné folytatni a kapcsolatukat. Elizabeth ekkor bepánikol, mert újra úgy érzi, hogy most, mikor végre jó úton halad, hogy megtalálja önmagát, újból feladja valaki más miatt. Végül rádöbben, attól, hogy teljes mértékben átadja magát a szerelemnek, önmagát nem veszti el és visszamegy a férfihoz. 
 07-elizabeth-gilbert_w700_h700.jpg

A írónő (a képen) Hűség című regénye 2010 januárjában jelent meg Amerikában, nálunk ugyanez év októberében adta ki az Ulpius-ház. A könyv az Ízek, imák, szerelmek folytatása, és ugyanúgy az írónő életéről szól onnan folytatva, ahol az előzőt abbahagyta. A regény a házasság intézményét veszi górcső alá, arra kíváncsi, hogy az emberek, elsősorban a nők vajon miért vonakodnak a házasságtól. A könyvben az írónő kitér az azonos neműek házasságára is, és összehasonlítja az 1970-es éveket megelőző rasszok közötti házassággal.

Az újabb, Nagy varázslat című munkája teljesen más, mint az előző kettő. Ez a könyv a kreativitásról szól, és 2016-ban jelent meg magyarul. Gilbertnek szívügye a kreatív élet – erről tartott két TED előadást is, és ebben a könyvben összegzi a gondolatait a témában. Véleménye szerint minden emberben ott rejlik a kreativitás, csak sokan nem foglalkoznak vele. Arra bátorít, hogy alkossunk, próbáljuk ki amire vágyunk. Nem késő írni, korcsolyázni, táncolni, rajzolni, stb-stb tanulni. A könyv tele van gyakorlati tanáccsal, és nem csak művészeknek, hanem mindenkinek jó olvasmány.

“Számomra úgy tűnik, hogy a központi kérdés, amelytől minden kreatív élet függ, a következő: Megvan benned a kurázsi, hogy feltárd a benned rejlő kincseket?”

Magánéletéről egy Facebook-posztban vallott. A bejegyzésben arról írt, hogy véget ért a házassága Jose Nunes-zel, aki a két bemutatott könyvében is szerepelt, és hogy a válás után legjobb barátjával, a szíriai származású írónővel, Rayya Eliassal élt párkapcsolatban. Érzései Elias felé akkor váltak nyilvánvalóvá, amikor tudomást szerzett arról, hogy barátja hasnyálmirigy- és májrákban szenved. Rájött, hogy szerelmes a nőbe, és nincs több ideje, hogy tagadja az igazságot. Ő és Elias szerették egymást, és együtt csinálták végig a betegséget, nemcsak, mint két barát, hanem mint társak. „Pontosan ott vagyok, ahol lennem kell”, írta Gilbert, “az egyetlen helyen, ahol lehetek. Rayya Elias néhány évvel ezelőtt hunyt el, 57 éves korában. 

Folyt. köv.!

Források: wikipedia, Gilbert könyvei és a film, Youtube; port,hu, thecut.com,