Hitről, reményről, kitartásról és újrakezdésről

 

886.jpgA Napsütötte Toszkána a másik csajos film, amit nagyon szeretek. A Frances Mayes azonos című könyve alapján készült film számomra alapdarab: egy olyan sikersztori, amelynek minden nő filmkatalógusában kötelező ott lenni. Persze a fanyalgó filmbubusok ugyanúgy lesekélyesezik, mint az Ízek, Imák, Szerelmek c. filmet, de őszintén szólva ez engem baromira nem érdekel.

Akik viszont szeretik, azt szokták rá mondani, hogy ez egy igazi doppingfilm – megmutatja, hogy semmi sem lehetetlen. Főüzenete: mindig van új kezdet! Mindenkinek meg kell néznie, aki azt érzi, padlóra került, és azoknak is, akik alól az élet még nem húzta ki a szőnyeget. Ugyanis nincs garancia arra, hogy nem is fogja. A film számtalan olyan idézetet tartalmaz, amelyek krízishelyzetekben erőt adnak. A titok valójában nagyon egyszerű: azt az olasz életstílust örökíti meg benne a szerző, amelyre valójában mindannyian vágyunk. Kiélvezni a nap minden pillanatát, finom ételekkel, jó barátokkal, családdal körülvéve tolni a dolce vitát.  

Az amerikai írónő - a kreatív írás egyetemi professzora - egy teljesen romos állapotban lévő villát vásárolt Toszkánában, amit férjével, Eddel együtt gyönyörűen felújított, és regényével világhírűvé tett. A könyv 1996-ban jelent meg, és olyannyira sikeres lett, hogy két évig vezette a New York Times besteller listáját. A film 2003-ban készült belőle.

Az alaptörténet nem túl bonyolult. Frances sikeres és boldog írónő volt egészen addig, amíg házassága zátonyra nem futott. Az alkotói válságát is képtelen legyűrni, ezért barátnőjétől egy repülőjegyet kap, amellyel elutazik Olaszországba feltöltődni. Frances az elhanyagolt, ódon villában kap szállást és szinte pillanatok alatt elvarázsolja a környezet szépsége, a kisváros és lakóinak melegsége. Hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít eddigi életének és megvásárolja a villát, a Bramasole-t, amely annyit tesz magyarul, hogy "napra vágyódó". Diane Lane gyönyörű és tehetséges, mint mindig. Tökéletes volt a szereplőválasztás.

Az én Olaszország imádatomat két mű határozza meg. Az egyik Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye és ez a film. Amikor megnézem a filmet, azonnal kitör rajtam a Toszkána-mánia. Gyakorlatilag mindkettő bédekkerként is működik az olaszországi utazásainknál.

bramasole_1.jpg

A filmet a Cortonában található  (Bramasole-ként ismert) Villa Laurában forgatták, amit nem alakítottak át a forgatás kedvéért, csak épp egy picit kitakarítottak és a jeleneteket meleg fényben vették fel.

Cortona Toszkána és Umbria határán fekszik, az etruszkok alapították. Építészetét középkori motívumok uralják, szűk utcácskákkal, gyönyörű épületekkel, macskakővel. A város hegyoldalban helyezkedik el, nagyjából hatszáz méter magasan, lenyűgöző látványt nyújtva az alatta elterülő Valdichiana vidékre. A Piazza Garibaldiról csodás kilátás nyílik a Trasimeno tóra. A Palazzo Casali épületében található a Museo dell’ Accademia Etrusca, ahol etruszk, római és egyiptomi emlékeket, műtárgyakat, középkori és reneszánsz művészeti alkotásokat nézhetünk meg. A város szűk, kanyargós utcái forgalmasak, apró boltokban vásárolhatunk helyi termelők pecorino sajtjából, fűszereket, kézzel készített tésztákat, olívaolajat. És persze a bor sem hiányozhat…

A film számtalan témát boncolgat. Szerelmet, kalandot, elhagyatottságot, magányt, reményt, elválást. Az elválás szinte mindig ott lóg a levegőben. És a leggyönyörűbb jelenet az amikor az írónő az olasz pasijától elbúcsúzik. Akkor tájt hangzik el a film egyik legelgondolkodtatóbb mondata: "Mi van, ha ő az igazi?".

A filmben megvan minden ahhoz, hogy feltöltse a téli hónapokban leamortizálódott, elgyötört mentális akkumlátorainkat, sugárzik belőle az életöröm és az a fajta dolce vita, amely után mindannyian vágyunk. Mindenre van idő, el lehet merülni a kulináris élményekben, a felmerülő problémákra kihívásokként tekintünk, lehetőség arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Lehetőség arra, hogy belassuljon az ember lánya, és elkezdje élvezni a korábbi életétől teljesen távol eső hétköznapokat. Mindannyiunknak szüksége van egy Bramasole-ra, ahol megtalálja a lelki békéjét, és fel tud töltődni, ahová el tud menekülni a hétköznapok szürkesége elől.

 Folyt. köv.!

 Források: wikipedia. képek: goodstuff.hu, port.hu;