"Voltunk, mint ti, lesztek, mint mi"

Kirándulás Rómában, a kapucinusok templomában.

santa-maria-della-concezione-rome-italie-kiemelt.jpg 

Hat hét. Eddig kábé ennyi idő telt karanténban. Bevallom, nem én számoltam ki, a barátnőm mondta. Hiszek neki, de nem mindegy? Rengeteg. Próbálom elfogadni a helyzetet, de olyan nehéz. Barátaim mindenféle tippeket adtak, hogy minek is tekintsem ezt az időt. Megpróbálom, de nem tehetek róla, nem megy. Legjobban a tavaszra tervezett  utazásunkért fáj a szívem. Most kénytelen vagyok beérni a decemberi római képekkel, illetve előkerültek a régebbi Olaszországban készült felvételek is. Köztük a római Santa Maria della Concezione, a Via Veneto-n található kapucinus templomról készült fotó is. Több szempontból is érdekes ez a templom, nem is egyszerúen érdekes, inkább hátborzongató. Noha sokan ismerik az örök várost, ez a templom valahogy nincs a köztudatban.

Az első templomot VIII. Orbán pápa és testvére, Antonio Barberini kapucinus püspök támogatásából, Antonio Casoni építész tervei alapján építették a 17. században. A kapucinus püspök volt az első, akit ebben a templomban temettek el. A létesítmény az újkorban még monostorként működött, és a város összes kapucinus testvérének maradványait is a kriptájában helyezték el. 

santa-maria-della-concezione.jpg

A kripta aljzatát a Szentföldről származó föld fedi, falait pedig mintegy négyezer kapucinus barát csontja borítja, amelyek 1500-1870 között kerültek ide. Amíg volt hely, addig a tetemeket egymás mellé helyezték, azonban amikor elfogyott a hely, kezdték a szerzetesek csontjait a falakra rögzíteni, különféle mintázat alapján. A falakat barokk és rokokó mintában kirakott csontok és csontvázak borítják. Meglehetősen bizarr látvány, olyan, mintha maga a Sátán lett volna a dizájner. Csontok hevernek mindenütt, néhol szerzetesi csuhában eltemetett maradványokra bukkanunk. Több ezer szerzetes csontjai találhatók a templom alatt. A kutatások szerint vannak csontok melyek a templom építésénél is korábbiak, a kutatók 1528 és 1870 közé teszik az az időszakot, melyben a kapucinusokat ide temethették. A Cripta dei Cappuccini több mellékkamrából áll, melyeket egy folyosó köt össze. A kamrákat azokról a csontokról nevezik el, amelyből a legtöbbet használtak fel a terem díszítése során, így létezik Koponyák terme, stb. elnevezésekkel. Néhol az elhunytak neveit is fellelhetjük a díszítésekben. Ezekből az iratokból tudjuk, hogy a maradványok között van VIII. Orbán pápa három unokája is. Találunk itt egy hölgyet a felsorolásban Barberini hercegnő személyében, aki egyik kezében egy sarlót, a másik kezében egy mérleget tart. A maradványok elhelyezése, ill. dekorációként való felhasználása valószínűleg az 1700-as évek terméke, és feltételezések szerint Franciaországból szökött kapucinus szerzetesek munkája. Szintén csak feltételezés, hogy a szent föld érinthetetlensége és szentsége az, mely arra ösztökélhette a szerzeteseket, hogy maradványaikat ne közvetlenül a földbe temessék.A kriptában egy emléktáblán olvasható: “Voltunk, mint te, leszel, mint mi…”

dbe63a09f06a8f779872973e1fc1e98b.jpg

Hátborzongató érzés fog el bennünket, mintha bent a halállal találkoznánk. Valahol olvastam, hogy "A kapucinusok kriptája ugyanakkor üzenetet hordoz. Nem kisebb célközönségnek, mint magának az emberiségnek."

A kompozíció célja világos: "rádöbbenteni az embert az élet rövidségére, tettekre buzdítani és jobbá tenni a világot. Bármit is érünk el a földi létünk során, a halál után mindannyian ugyanúgy egyenlők és boldogok leszünk. Az emberi mulandóság az egyetlen olyan dolog, mely visszafordíthatatlan amióta világ a világ."

 concezione_2248.jpg

 FOLYT. KÖV.!

 

Forrás: Wikipedia, a templom weboldala; 

Képek: https://www.tripadvisor.co.hu/

http://www.romaincamper.it/

https://hu.pinterest.com/