Még egy kis horror...

San Bernardino alle Ossa, Milánó

milan-ossuary-02.jpg

A mostani bejegyzés némiképp hasonlít az előzőhöz. Mi Olaszország fanok vagyunk, évek óta keresztül-kasul járjuk az országot. Emlékeztem, hogy ott több helyen van a rómaihoz hasonló, kissé bizarr látnivaló. Mi csak ezt a kettőt láttuk, és miután az előző elég népszerűnek tűnt, gondoltam megosztom másikat is. Így hát elővettem a jegyzeteimet...

1200px-musee_ch_lons-st_ambroise.jpgSan Bernardino alle Ossa egy milánói templom a Santo Stefano Maggiore szomszédságában. Legizgalmasabb része a nyolcszögletű templom egyik mellékkápolnája a Capella Ossario (Csontház), amelynek falait emberi csontokból álló bizarr dekoráció borítja. A 13. században a szomszédos temető megtelt, ezért kiásták a régi csontvázakat, és elhelyezték egy épületben. A szűk, de magas mellékkápolnában megszámlálhatatlanul sok emberi csontot halmoztak fel.  A legenda szerint a csontok azoknak a katolikus vértanúknak földi maradványai, akik Milánói Szent Ambrus (Trier, 339 – Milánó, 397. kormányzó, majd Milánó püspöke, egyháztanító) idejében az ariánusokkal (arianizmus: Arius által alapított krisztológiai eretnekség és iskola, mely szerint a Fiú nem egylényegű az Atyával.) folytatott háborúskodás során vesztették életüket. Egy másik változat úgy szól, hogy azoknak a milánói harcosoknak a csontjai vannak itt, akik a keleti gótok elleni harcokban estek el. A legvalószínűbb feltevés az, hogy a csontok a megszüntetett közeli temetőből származnak. A templom boltozatán látható hatalmas freskó Sebastiano Ricci 1695-ből származó alkotása: „Angyali üdvözlet".

Több kápolna is van Európában, amelyekben dekorációként használták a csontvázdarabokat, az elhunytak földi maradványait épületbelsők díszítésére, vagy éppen az épület létrehozásához. A legtöbb esetben, mint itt is, az ok csupán a helyhiány volt, nem tudták hová eltemetni a holtakat, vagy ki kellett üríteni egy-egy temetőt. Milánóban a San Bernardino alle Ossa templom a 12. században épült román stílusban, 1679-ben, és egy tűzvész után 1750-ben is átalakították. A legérdekesebb része a templomhoz kapcsolódó kápolna, a Csontház, amely szintén emberi csontokat használt fel a falak egyfajta díszítéséhez. A terem legnagyobb részében semmi különlegeset nem tapasztalunk a csontok elrendezésében, egyszerűen szépen egymás mellé vannak pakolva. Azonban két nagy egységben úgy rendezték el őket, hogy a koponyákból keresztforma rajzolódjon ki. A főtemplomban nincs említésre méltó látnivaló, inkább csak érdekes, mint szép. 

Aztán jól aludjatok! Álmodjatok szépeket! :)

 santuario-di-san-bernardino-alle-ossa-milan_orig.jpg 

 Folyt.köv.!

 

Forrás: Wikipedia, https://www.erdekesvilag.hu/, Katolikus Lexikon, saját jegyzeteim,

Képek forrása: https://commons.wikimedia.org/, https://www.milanreview.com/