Vajon hány gyermeket hozhat világra egy asszony?

 

 twins-1628843_340.jpg

Ugye ismerős az a mondás, hogy egy csecsemőnek minden vicc új? Noha már messze nem vagyok csecsemő :) , de most én is így jártam. Állítólag ez egy régi hír, én mégis tegnap hallottam először arról az orosz asszonyról, aki a történelem során – ha hihetünk a forrásoknak - a legtöbb gyermeket, szám szerint 69-et hozott a világra. 

A nő, akit sajnos név szerint nem említenek források, egy 18. században élt oroszországi paraszt, Fjodor Vasziljev első felesége volt. Az orosz asszony mindig ikreknek adott életet, ezért "csupán" 27-szer volt terhes. 1725 és 1765 között tizenhatszor szült kettes, hétszer hármas, négyszer pedig négyes ikreket. Az asszony 69 gyereke közül azonban – az akkori orvosi lehetőségek miatt – kevesen maradtak életben.

A Moszkvától északkeletre fekvő Suha városában élt földműves és felesége elsőre hihetetlennek tűnő történetét több korabeli forrás is alátámasztja. Az esetről tudósító legfontosabb bizonyíték az illetékességébe tartozó terület minden születését lejegyző nikolszki monostor 1782. február 27-én Moszkvába küldött jelentése. A londoni Gentleman's Magazine 1783-ban számolt be az esetről, miszerint egy szentpétervári angol kereskedő egy évvel korábban, családjának küldött levelében emlékezett meg arról, hogy egy Fjodor Vasziljev nevű 75 éves parasztnak összesen 87 gyermeke született. Vasziljev másodszor is megnősült, az új frigyből két hármas és hat kettes iker született, a földműves így 75 éves korára 87 gyerekkel büszkélkedhetett. A földművesnek meglehetősen különleges génjei lehettek, mivel a második felesége is kizárólag ikrekkel ajándékozta meg.

A szakértők szerint képtelenség Wimpfen város jegyzőjének 1498-as feljegyzése, miszerint egy bizonyos Barbara Stratzmann 38 fiút és 15 lányt szült. Összesen 18 alkalommal esett teherbe, 18 gyermek mellett pedig ötször kettes, négyszer hármas, egyszer-egyszer pedig hatos és hetes ikreknek is életet adott. Igaz, 19-en eleve halva születtek, szakértők szerint kizárt, hogy a kor orvosi színvonala mellett az asszony ennyi ikerszülést túlélhetett.

Picit más, de talán “megterhelőbb” rekordot tart Elizabeth Greenhill, akinek 39 gyermekéből mindössze ketten ikrek, magyarul az asszony 38 alkalommal volt terhes. A 18. és 19. század fordulóján összesen hét fiúnak és 32 lánynak adott életet.

Egy férfi számára nem túl nagy szó rekordokat döntögetni gyermeknemzés terén, csupán libidóján és partnerei számán múlik. Ha pedig vallása és vagyona is megengedi, még titkot sem kell belőle csinálnia. Mint Muláj Iszmáil marokkói szultán, aki a korabeli hírek szerint uralkodása több évtizede alatt 1171 gyermeket nemzett négy feleségének és 500 ágyasának.

Elképesztő számok? Számomra már- már hihetetlen történetek. Korábban bemutattam egy kilenc gyermekes családot, akiket egy tévéműsorban láttam először, és nagyon tiszteltem őket elszántságukért, hitükért, gyermekszeretetükért. Számomra még az is felfoghatatlan.

Mit szóltok hozzá Pajtikák?

Források: 24.hu/tudomány; mult-kor.hu/ a történelem hét legtöbb gyereket szülő asszonya; pixabay.com (képek);

http://moravcsikandi.cafeblog.hu/2018/01/16/egy-fantasztikus-csalad-kilenc-gyerekkel/