Online abortusz

addiction-71538_960_720.jpgMostanában ismerkedtem meg ezzel a fogalommal, és őszintén szólva el sem tudtam képzelni, hogy mit jelenthet. Rákerestem a neten, amit találtam, azt megosztom veletek.

Az online abortusz a saját kezűleg végrehajtott erőszakos vetélés új neve, ami ma már nem a kétes alakok által végzett durva orvosi beavatkozást vagy a fizikai önbántalmazást jelenti kizárólag. Ellenkezőleg, ez manapság főleg az abortusztablettákra vonatkozik, amelyeket az internetről, online módon, természetesen recept nélkül, különféle gyanús webldalakról szerezhetnek be, a magzatuktól bármi módon megszabadulni  kívánó nők. Az abortusztabletta már több európai országban legális, több helyen azonban, többek között hazánkban sem engedélyezett. És ez még veszélyesebbé teszi a helyzetet.

Vannak olyan érdekvédő szervezetek, amelyek rendszeresen segítenek nőknek tablettához jutni, egyszerűen postázzák nekik a gyógyszert, elsősorban olyan országokba, ahol az abortusz illegális vagy csak korlátozottan elérhető. Ilyen volt például Írország, ahol sokáig nem legalizálták a terhesség művi megszakítását, az itt "bajba került nők" korábban titokban Angliába utaztak és ott vetettek véget a terhességüknek. 

Amikor próbaképpen megkérdeztem egy ismerős lányt, hogy tudja e, hogy honnan szerezhetnék terhességmegszakításhoz gyógyszert, amúgy nem hivatalosan, először elkerekedett a kiscsaj szeme, de ajánlott néhány külföldi weboldalt, ahonnan viszonylag olcsón be lehet szerezni a cuccot. A helyzet alapból sem veszélytelen, de ezt még fokozza, hogy a gyanús weboldalakon rendelt pirulák készítése sem biztos, hogy megfelel az elvárható higiéniai feltételeknek. Noha a téma egyáltalán nem vicces, mégis még most is röhögnöm kell, ha arra gondolok, hogy mit gondolhat rólam a megkérdezett "leánka".

Annak viszont a fele sem tréfa, amit olvastam: egy várandós nő egy röpke óra  megszervezheti az abortuszát az online térben. A megrendelt pirulák az esetek nagy részében ugyan megszabadítanak a nem kívánt terhességtől, de a használatakor erős vérzés léphet fel vagy az esetek 11 százalékában orvosi műszeres befejezésre van szükség. Egy, a tablettát forgalmazó cég csak olyan országba szállítja a gyilkos készítményt, ahol az abortusz nem engedélyezett. Feltételei:egy órán belül elérhető legyen kórház vagy elsősegély-hely, illetve a terhesség ne legyen idősebb kilenc hetesnél. Továbbá, ha a nőnek spirálja vagy szexuális úton terjedő betegsége (chlamydia, gonorrhea) van, nyilatkozatot kell tennie, hogy mindenképp elmegy az orvosához, mielőtt bevenné a pirulákat. Ugyanis az abortusztabletta valójában több gyógyszer egymás utáni alkalmazását jelenti. Az első hatóanyag (mifepriston) a terhességet az anyai szervezetben fenntartó természetes hormonhatást függeszti fel, aminek következtében a terhesség elhal, ám ebben az állapotban rendszerint az anyaméhben marad. 1-2 nap múlva kerül sor a második gyógyszer bevételére, melynek hatóanyaga (misoprostol) erős menstruációra emlékeztető, heves méhgörcsök kíséretében készteti távozásra a már elhalt terhesség maradványait. A két szer együttes hatékonysága a terhesség megszakadásának tekintetében 92-98%.

"A British Journal of Obstetrics and Gynaecology című orvosi folyóirat munkatársai megkérdeztek négyszáz, a neten vásárló nőt. A felmérés szerint 11 százalékuknak sebészi beavatkozásra volt szüksége a gyógyszer használata után, vagy a nem teljes abortusz, vagy az erős vérzés miatt, írja az MTI." A Mifepristone nevű szertől már több haláleset is történt. Egy orvosi honlap szerint a Mifepristone-t kizárólag klinikán és a 7. hétig  szabad alkalmazni, mert az érintettek 4-5 százalékában erős vérzés tapasztalható.

Kicsit guglizgatva, pillanatok alatt megtaláltam azt a budai magánklinikát, ahol egyedül az országban, biztonságos feltételek mellett, legálisan alkalmazhatják az abortusztablettát. Aztán tovább keresgéltem az internetem, és rájöttem, hogy mindenki, aki szeretne, az beszerzi ezt a gyógyszert. Van aki Svájcból kapja a testvérétől, van aki a szomszédos Ausztriába megy érte, van aki egy indiai weblapról rendeli meg. A lényeg, hogy Magyarországon bárki hozzájuthat illegális módon ezekhez a pirulákhoz, és ehhez nem is kell túlságosan mélyre menni a neten.

És akkor a netről néhány szó...

Az amit az átlag felhasználó lát az internetből, az csupán a jéghegy csúcsa. Az "internet alatti internetnek" ugyanis két főbb szintjét lehet megkülönböztetni, amik teljesen másra valók. A felső szint az úgynevezett Deep Web, azaz Mély Internet: ez gyakorlatilag minden olyan adatot, oldalt és szolgáltatást jelent, amelyet nem indexelnek a keresők, nem talál meg közvetlenül a Google, vagy nem érhetjük el szimplán egy webcím begépelésével. Ezek azonban még nem feltétlenül illegális dolgok, ide tartozik például minden olyan fórum vagy közösségi tevékenység, amit csak regisztráció során érhetünk el, személyes fiók, privát felhőtárhely, céges fórumok és telephelyek közötti "privát internet-szeletek", virtuális irodák és még egy csomó egyéb. Ami már tényleg a mélyben húzódik meg, az a Dark Web, azaz a Sötét Internet. Ez alapvetően egy olyan hálózatot jelent, amelyet a megfelelő módszerekkel teljesen anonim módon használható.

Egy fiatal lány, aki műtéti úton vetette el gyermekét, elmondta, hogyha lett volna rá lehetősége, akkor sem választotta volna a tablettát. “Ez nem olyan, hogy beveszel egy vitamint és kész. Tudni akartam, hogy min megyek át, érezni, hogy ez komoly dolog.”

A bejegyzés nem állásfoglalás az abortusz ellen vagy mellett! Én csak egy újabb veszélyforrásra kívántam a figyelmet felhívni. 

 

 

FOLYT. KÖV.!

Forrás: Internet; Kép a Pixabayról letöltött illusztráció;