A homo coach

A költözésem okairól zanzában. Miért, ha jól ment a szekér? A korábbiakhoz képest másról is, és máshogyan szeretnék írni. Nyomós érv volt az is, hogy egy bloggercsajszi azt tanácsolta, hogy ne "ugassak" bele mások irományaiba, még ha kamu, akkor sem (na jó, azt, hogy kamu, már én teszem hozzá). A tanácsot sajnos nem áll módomban megfogadni. Én olyan beleugatós fajta vagyok. Főleg, ha nyilvánvaló hazugságot látok. Bocs. A tegnapi antrém is nagyjából ezt témát boncolgatja. És ez a mai szösszenet a tegnapi folytatásának  is tekinthető.  

Új faj jelent meg az ember családfáján: a homo coach. Régóta beakadt nálam ez a dolog. Mostanában egyre többen, "bódog bódogtalan" hirdeti magát coach-ként a neten. Akkor akadtam ki először, amikor rábukkantam egy régi ismerősömre, aki nulla képzettséggel életvezetési tanácsadóként próbál(t) ezen a piacon boldogulni. Azt, hogy milyen sikerrel tette, nem tudom, de engem akkor kezdett érdekelni a dolog. A neten keresgélve arra jutottam, hogy jelenleg bárki lehet coach, más szóval tréner: tanár, mérnök, pszichológus, jogász, ápolónő, stb., bárki, aki annak mondja magát. Jó esetben elvégez egy akkreditált képzést, levizsgázik, készít egy honlapot, FB profilt, majd elkezdi nyomatni, hogy ő bizony coach. És lehet, hogy az is. Csak hát nehéz elválasztani az ocsut a búzától.

A coach nem tévesztendő össze a baráttal, szomszéddal, kollégával, akikkel megosztjuk a napi gondjainkat, és a tanácsot, amit esetleg kapunk tőlük, általában elengedjük a fülünk mellett. Ebben a kontextusban a probléma kibeszélése a fontos. Ha ezen túl vagyunk, már megkönnyebbültünk.

Ha nem barát, kolléga és nem társalkodónő, akkor ki és mit csinál egy tréner?

"A coaching egy személyes, segítő, fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Célja az egészséges, de bizonyos nehézségekkel küzdő vagy akár csak önmagukat egyes területeken fejleszteni kívánó embereknek, szervezeteknek való segítségnyújtás.A coach a coaching során nem ad tanácsot. Kérdéseivel, alkalmazott technikáival segíti hozzá az ügyfelét (a coachee-t) a megfelelő megoldás megtalálásához. A jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál.

A coaching számos alapelve a pszichológiából, különösen a sportpszichológiából ered. Az elnevezés is a sport világából származik: a coaching edzést jelent, a coach edzőt. Tim Gallway (1975) volt az első, aki a coaching lényegéről írt a tenisz-, azután a golfoktatás területén. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló túloldalán lévő. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek természetes képességeink, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira. Egy idő után Gallway azon vette észre magát, hogy több előadást tart üzletemberek, mint sportolók számára." (Wikipedia)

Arról, hogy az említett tevékenységet ki végezheti, és milyen feltételek mellett, nincs szabályozás.  

"Pléh Csaba ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az egyértelmű sarlatánok világa mellett létezik egy szürke sáv, amit nehezebben lehet elválasztani a pszichológia világától. „Nem mindenki olyan komikus, mint az aurahegesztők, gondoljunk csak az olyan kifejezések szédítő karrierjére a világon, mint a coach és a tréner. Sok gyakorló pszichológus – olyan is, aki a pszichológus érdekvédelem nagy harcosa – hagyja összefolyni a pszichológiát a coachok és trénerek világával. Ezzel mint tudós nem értek egyet.” Szerinte a coachok tevékenységére jó példa a világbajnokságon leszerepelt női kézilabda-válogatott, melynek teljesítményét nem tudták „kihegyezni” a versenyre. A Magyar Pszichológiai Társaság létre is hozott egy Coaching Szekciót, és a kamara megalakulása után szorgalmazza a pszichológiai tevékenységi törvény kidolgozását. „Ez tudja majd meghatározni, mi a coaching, és ki jogosult végezni, mi a szervezetfejlesztő tréning, és ehhez milyen végzettség kell” – mondja Császár-Nagy Noém" (Heti válasz)

Tudomásom szerint még sem kamara, sem törvény. Sajnálom, mert ezek hiányában szabad tovább halászgatni a zavarosban. Ebben a zűrzavaros helyzetben sok tréner úgy akar sikeres lenni, hogy a sikert próbálja értékesíteni.

Félreértés ne essék! Nagyon fontos, hogy legyenek olyan mentálhigiénés szakemberek, coachok, pszichológusok, akikhez életünk krízishelyzeteiben bizalommal fordulhatunk. A problémát az okozza csupán, hogy ha rászorulunk, hogyan válasszunk hiteles segítőt magunknak. Ennek pillanatnyilag az egyetlen módja, hogy ne csak az interneten, hanem minél szélesebb körben (barátok, kollégák, szomszédok és azok ismerősei ) tájékozódjunk! Ehhez persze az kell, hogy ne szégyelljük, ha problémánk van, hisz nem kell és nem is tudunk mindent egyedül megoldani. Bátran kérjünk segítséget!

Ez van Pajtikák! Vigyázzatok magatokra!

 

Források: http://www.vidirita.com/a-coach-ok-atka/; wikipedia; http://heti-valasz.hu/itthon/sarlatanok-kimeljenek-117331;